Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Masakr v Orlandu nemusí být ojedinělý: V klubech si hlídejte únikové východy

Autor: ula - 
14. června 2016
05:50

Ve chvíli, kdy začal šílený útočník pálit, bylo ve floridském gay klubu Pulse 320 návštěvníků. Jakmile zaregistrovali střelbu, lehli si na zem, skrývali se za barem, někteří na toaletách, jiní se snažili co nejrychleji dostat ven z budovy. V případech požáru či násilných incidentů může životy zachránit dostatečně velký počet nouzových východů a jejich dobré značení. To konkrétně v Česku upravuje vyhláška. Jak poznáte, že je úniková cesta v pořádku? A jak se zachovat v případě davové paniky?

Ti, kdo přežili řádění šílence v Orlandu, se v kritické chvíli pohybovali blízko východů nebo se jim v prvních sekundách podařilo utéct. Klub má dva hlavní sály, a když je nabito, je v něm velmi málo volného prostoru. „Pokud tam dojde ke střílení, není těžké dostat každého,“ řekl listu Miami Herald bývalý zaměstnanec klubu Alex Choy.

Zatím není jasné, kolik má klub únikových cest, experti však radí, že pokud vyrážíte na podobné akce, kdy je v budově větší množství lidí, měli byste si ověřit, zda jsou únikové cesty průchozí. Využijete je třeba i v případě požáru.

U nás se počet a typ únikových cest z diskoték nebo klubů určuje právními předpisy a vyhláškami o technických podmínkách požární ochrany staveb. Velikost prostoru se odvíjí od mezního počtu osob, který je 500 lidí. Pokud se do budovy vejde např. 1 000 osob, nejmenší dovolený počet únikových východů jsou dva.

Únikové východy se samozřejmě musí otvírat ve směru úniku a musí být opatřeny tzv. kováním s panikovou funkcí, tedy s ovládacím madlem.

Označení únikových východů

Všechny únikové východy musí být označeny. „Označení musí být provedeno srozumitelnými, dobře viditelnými značkami umístěnými na vhodných místech. Zejména tam, kde východ na volné prostranství není přímo na vhodných místech,“ řekla Blesk.cz Nicole Zaoralová, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR. Značky musí jednoznačně návštěvníky informovat o směru úniku. Zároveň musí být označeny všechny cesty a východy, které naopak nelze k úniku použít. Bezpečnostní značky musí být viditelné i v případě výpadku elektřiny.

Zároveň by měly být zajištěné příjezdní komunikace a nástupní plochy, aby v případě záchranných prací byly přístupné.

Za pravidelné kontroly odpovídá provozovatel činnosti a provádí ji prostřednictvím odborně způsobilé osoby, jako je např. technik požární ochrany.

Stejně tak má provozovatel povinnost udržovat volné únikové cesty a volný přístup k nouzovým východům. „V praxi to znamená, že musí udržovat trvale volné komunikační prostory, na kterých nesmí byt omezena nebo ohrožena evakuace. Únikový východ nebo úniková cesta nejsou v pořádku, pokud jsou zúženy umístěním vyřazeného nábytku, naskladněným zbožím apod. nebo jsou na nich umístěny předměty zvyšující požární riziko, pokud by došlo k jejich hoření, ohrožovaly by tak unikající osoby na životě,“ upřesňuje Zaoralová. 

Co dělat, když dav panikaří?

Útočník z Orlanda si stejně jako jiní teroristé vybral místo a akci, na které byla vysoká koncentrace lidí. Životu nebezpečná je v tuto chvíli pro přítomné i panika, kdy jedinec reaguje jako většina davu - tedy bez přemýšlení.

V případě ohrožení a paniky se dav mění na nemyslící masu, která je snadným terčem pro útočníky, a zároveň jsou všichni nebezpeční i sami sobě navzájem. V panice může být člověk ušlapán nebo těžce zraněn.

„Když se člověk ocitne v nebezpečí nebo když si jeho mozek vyhodnotí, že nějaké nebezpečí hrozí, tak spouští poplachovou reakci v mozkovém kmeni, kde jsou převážně emoce,“ vysvětluje chování davu psycholog Jan Cimický a dodává: „Emoce pak přebíjí schopnost reagovat racionálně a jedinec se chová tak, jak by se běžně nechoval.“


Zastavte paniku... Ale jak?

Pokud se chystáte na akci, kde je více lidí, je lepší si předem zjistit několik věcí: na jaké místo jdete, jaké jsou tam bezpečnostní podmínky a zda jsou k dispozici únikové východy. Lidé, kteří jsou informovaní, znají všechna rizika a vědí, jak se v konkrétní situaci chovat, jsou ve výhodě. Dokáží reálně posoudit ohrožení a také mu racionálně čelit.

Co dělat, pokud jste se ocitli v davu, kde nastal chaos?

  • Pokud už jste v davu a nastane nebezpečná situace, měli byste se maximálně snažit zvládnout emoce a zhodnotit, jaké máte možnosti,“ radí Cimický.
  • „Pokud slyšíte střelbu, lehněte si na zem,“ zmiňuje psycholog. Tento postup zachránil mnoha lidem v pařížské koncertní síni Bataclan život, stejně tak i v klubu v Orlandu. Jeden z přeživších z Orlanda vypověděl, že mu zachránilo život plížení se na loktech a kolenou.
  • Pokuste se ukrýt. Najděte si prostor, kde budete v bezpečí, než se situace nebo dav uklidní.
  • Zkuste najít únikový východ. Snažte se dostat co nejrychleji z davu, který představuje nebezpečí.
  • Pokud vás už tlačí dav a není z něj možno utéci, nezastavujte se. Proti davu těžko něco zmůžete.

 

pavel215_klafunda ( 14. června 2016 06:45 )

Buseranti se rádi tlačí.

pavel215_klafunda ( 14. června 2016 06:21 )

Věřím tomu, protože buserantských pajzlů je hodně.

Zobrazit celou diskusi