Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vysoké školy hrozí Valachové: Přidejte nám 200 milionů, nebo začneme s protesty

Autor: mib - 
20. června 2016
05:31

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na brífinku k rozpočtu vysokých škol minulý týden uvedla, že ke stabilizaci bude potřeba zvýšit financování vysokých škol. V současné době totiž křivka výdajů směřuje strmě dolů. Nadstandardní financování je proto nutné už letos. Navrhovaný rozpočet ale Studentskou komoru Rady vysokých škol (SK RVŠ) nijak nepotěšil. Hrozí protesty.

Návrh pro vysoké školy počítá se 1,3 miliardami korun především na ohodnocení pedagogických pracovníků VŠ, protože to je podle Valachové z hlediska úspěšnosti a kvality vzdělávání pro studenty nejdůležitější. Ráda by zopakovala trend z předchozích let, kdy vysoké školy tvořily 18 procenty podíl na rozpočtu ministerstva školství . 

Pro rok 2020 ministerstvo rovněž počítá s „narovnáním“ vysokoškolského rozpočtu. V současnosti je nutné posílit kondici vysokých škol tak, aby byla schopná pro další roky reagovat na pokles studentů. Od roku 2028 se pak očekává opětovný nárůst studentů k číslům, jaká byla v roce 2013. 

Změna v akreditacích

Nově by Akreditační komisi, která se soustřeďovala pouze na doporučení pro vysoké školy a ty poté složitě sestavovaly obsáhlé studijní obory, měl nahradit samostatně fungující Národní akreditační úřad (NAÚ). S návrhem pro sestavení NAÚ souhlasí také Česká konference rektorů (ČKR) a Rada vysokých škol (RVŠ). Předsedou Úřadu by se měl stát profesor Stanislav Labík. 

Podle náměstka Stanislava Štecha nově utvořený Národní akreditační úřad pouze nepřevezme povinnosti Akreditační komise, ale protože už nebudou na VŠ vznikat studijní obory, půjde o nastartování tzv. institucionální akreditace.

„Školy projdou velmi náročným akreditačním procesem jako instituce pro určitou vzdělávací oblast. Vzniknou velké vzdělávací oblasti, a studijní programy už se vytvářet nebudou. Rada Akreditačního úřadu tedy bude muset být tvořena lidmi, kteří mají s procesem akreditací také mezinárodní zkušenosti, vědí, jak mají vypadat profily absolventa a nastaví kritéria akreditací v konkrétních podmínkách českých VŠ,“ řekl Štech na brífinku. 

Univerzita Karlova v Praze (UK) Univerzita Karlova v Praze (UK) | ČTK

Studentská komora varuje před protesty. Nesouhlasí s návrhem rozpočtu

S návrhem rozpočtu pro příští rok nesouhlasí Studentská komora RVŠ. Požadují rozpočet přinejmenším o 200 milionů vyšší. 18procentní podíl na rozpočtu do budoucna berou jako minimum. „Původně jsme čekali, že se na rozpočtu ministerstva školství budou VŠ podílet dřív. Pochopili jsme to ze společného jednání s ministerstvem, které bylo na našem sněmu Rady VŠ. Pro nás čím dříve, tím lépe,“ řekl předseda SK RVŠ Hynek Roubík.

Podle něj se budou snažit podmínky financování dál projednávat, jinak hrozí protesty.„Kdyby požadavky nebyly vyslyšeny, což by ohrozilo studenty, kteří mají být přijímaní letos do studia, nebo pokud by se změny týkaly současných studentů, tak jsme připraveni aktivně projevit nesouhlas. Jakým způsobem, to bude záležet na aktuální situaci,“ dodal Roubík. 

S akreditacemi měla problém „univerzita celebrit“:

hejhej ( 20. června 2016 09:04 )

Máme zbytečně hodně vysokých škol.

tgbb. ( 20. června 2016 08:44 )

Zeman bojuje proti vysokým školám a ministrině chaosu | | to nezachrání

ad-ga ( 20. června 2016 08:15 )

Studenti by si měli vysokou školu platit, to by se teprve vidělo kdo studuje a kdo je tam jen do počtu.

Zobrazit celou diskusi