Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve vyškovském babyboxu našli chlapce přikrytého hadříky: Dostal jméno Toníček

Chlapečka odložili do babyboxu ve Vyškově. (Ilustrační foto)
Chlapečka odložili do babyboxu ve Vyškově. (Ilustrační foto)  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: ČTK ljš - 
13. června 2016
13:40

Ve vyškovském babyboxu byl v pondělí odložen chlapec. Dostal jméno Antonín, sdělil v tiskové zprávě zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Podle něj byl chlapec na první pohled zdravý. Je to 138. dítě, které někdo odložil do babyboxů za 11 let jejich existence.

„Klučík je úplně čerstvý, na první pohled zdravý. V bedýnce byl jen přikrytý několika hadříky,“ uvedl Hess. Dostal jméno Antonín podle Hessova nejmladšího syna, který dnes slaví svátek. Chlapec je třetím dítětem, které někdo dal do babyboxu ve Vyškově. „Skóre holčičky versus chlapci je 80 ku 58 v prospěch holek,“ doplnil Hess.

 

Babyboxy fungují 11 let, první vznikl v pražském Hloubětíně v červnu 2005. Druhý otevřeli o půl roku později v Brně. Oba tyto babyboxy mají nejvíce odložených dětí. V Jihomoravském kraji jsou další schránky například v Hodoníně, loni vznikla ve Znojmě a také v Břeclavi.

Babyboxy slouží k tomu, aby do nich matky anonymně odložily nechtěné dítě. Schránky na novorozence jsou klimatizované a vytápěné, je v nich stálá teplota. Zařízení na odložené dítě okamžitě upozorní zdravotnický personál, který se hned o novorozence postará. Například loni na Břeclavsku vznikla schránka kvůli dvěma případům, kdy matky zavraždily na Břeclavsku svá novorozeňata. Nejprve matka zabila tři novorozence ve Vlasaticích a později v nedalekých Dolních Dunajovicích. Babyboxy mají ale i své kritiky, podle nichž zařízení odporuje některým článkům Úmluvy o právech dítěte.

Zobrazit celou diskusi