Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

NKÚ: Sesunutá D8 měla být hotová už před 15 lety. Stavba se prodražuje

Autor: ČTK, mib - 
13. června 2016
11:51

Výstavba dálnice D8 z Prahy na Ústí nad Labem a dále k hranicím s Německem má 15 let zpoždění. Stále chybí posledních 17 kilometrů mezi Lovosicemi a Řehlovicemi, úsek vede přes území ohrožené sesuvy půdy. Průtahy stavby cenu úseku navíc zdražují. Dosud za něj stát zaplatil přes 14 miliard korun, přičemž odhad z roku 1993 počítal s tím, že tento úsek vyjde zhruba na tři miliardy korun. Uvedl to v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Za zpožděním podle ministerstva dopravy stojí především soudní spory o vedení trasy dálnice. Nyní se staví podle harmonogramu a platí, že dálnice bude dokončena letos v prosinci, sdělil mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

NKÚ ve zprávě uvádí, že za zpoždění při stavbě úseku mezi Lovosicemi a Řehlovicemi může podcenění příprav výstavby, vedení dálnice přes nestabilní území a pomalá sanace sesuvu, ale právě také sedmiletý soudní spor, který skončil v roce 2010. Soud se zabýval tím, jestli rozhodnutí o umístění stavby tohoto úseku dálnice nebylo nezákonné. „Správní orgán, který stavbu dálnice povolil, ale soudu poskytl jen fragment potřebného spisu, protože jeho podstatnou část ztratil,“ upozornili kontroloři. Krajský soud v Ústí nad Labem tak rozhodnutí o umístění stavby dálnice zrušil, protože ho nemohl přezkoumat, což oddálilo dokončení úseku, a tedy celé dálnice.

 

Poslední chybějící úsek vede přes území ohrožené sesuvy půdy, což klade zvýšené nároky na přípravu stavby. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podle NKÚ ale ke kontrole nepředložilo dokumenty, z nichž by bylo zřejmé, nakolik se zabývalo opatřeními, která by snížila riziko ohrožení dálnice sesuvem. Opakovaně jen NKÚ sdělilo, že při přípravě dodrželo veškeré zákonné požadavky a předpisy.

 

 

Za sesuv půdy může nevhodné umístění, píše se v analýze

 

V polovině roku 2013 se poblíž obce Dobkovičky sesunul půl kilometru dlouhý pás půdy a poničil dálnici i železniční trať. Podle harmonogramu, který vzala na vědomí vláda ČR, mělo ŘSD dokončit sanaci sesuvu nejpozději na přelomu let 2014 a 2015. Dosud ale neskončila, podotkli kontroloři.

 

Ministerstvu vytýkají to, že analýzu příčin sesuvu zadalo až po dvou a půl letech. ŘSD ale už v roce 2013 mělo k dispozici dokumenty, z nichž vyplývá, že se na něm významně podílela voda přitékající z blízkého lomu Dobkovičky. NKÚ v průběhu kontroly upozornil ministerstvo a ŘSD na to, že se blíží poslední termín pro podání žaloby, která by umožnila vymáhat náhrady škod a výdaje za sanaci. ŘSD žalobu podalo a náhradu škody a nákladů za sanaci žádá po provozovateli blízkého lomu, jde řádově o stamiliony korun.

 

Podívejte se, jak dělníci odklízeli zával na D8:
Odklízení závalu na dálnici D8 Odklízení závalu na dálnici D8 | Blesk - David Malík

 

Spory o rozestavěnosti dálnice

 

Podle NKÚ začátkem letošního roku stále chyběla na posledním stavěném úseku dálnice mezi Lovosicemi a Řehlovicemi více než polovina stavebních objektů, na 46 z nich se navíc ještě ani nezačalo pracovat. Na dokončení stále například čeká most mezi tunely u obce Dobkovičky. Podle mluvčího je ale most těsně před dokončením, stejně jako je v závěrečné fázi sanace sesuvu. „Takzvané stavební objekty, o nichž hovoří NKÚ, jsou bezpečnostní a technické prvky, jako je například nádrž na požární vodu, dopravní značení a bezpečnostní prvky, které se instalují především do tunelů, a to na samý závěr celé stavby. Formálně jsou ale považovány za tzv. jednotlivé stavební objekty,“ uvedl Neřold.

 

Nedostatečnou přípravu výstavby ilustruje podle NKÚ několikanásobný růst jednotkových cen dálnice mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. V roce 2004 ministerstvo dopravy ve své dokumentaci odhadlo, že jeden kilometr bez mostů a tunelů vyjde zhruba na 120 milionů korun, v roce 2008 už tuto cenu přehodnotilo na 345 milionů korun. Podle posudku ČVUT z roku 2010 lze navíc odhadnout, že každý rok, kdy úsek není v provozu, znamená celospolečenskou ztrátu 680 milionů korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi