Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jasmína porod zvládla sama. 32kilové mládě nosorožce mají ve Dvoře Králové

Autor: tmp - 
10. června 2016
15:35

ZOO Dvůr Králové slaví velký úspěch. Ve čtvrtek se tam narodilo první letošní mládě ohroženého druhu nosorožce dvourohého. Dvaatřicetikilový „macík“ se narodil bez zásahu chovatelů. Už brzy bude mít další kamarády. Další dvě samice jsou totiž březí.

Matkou nového přírůstku se stala samice Jasmína, která se narodila ve dvorské zoo před šesti lety. Otcem je desetiletý Davu pocházející ze zoo v německém Krefeldu. Davu ve Dvoře Králové zplodil už třetího potomka.

„Samice začala rodit ve čtvrtek před šestou hodinou večer. Porod proběhl zcela hladce a bez jakéhokoli zásahu ošetřovatelů, což považujeme za velký úspěch. Jasmína je prvorodička,“ uvedla ošetřovatelka nosorožců Veronika Hošková.

Video  Podívejte, jak se narodil malý nosorožec.  - Blesk TV
Video se připravuje ...


„Matka i mládě jsou v pořádku, mládě váží 32 kg a ihned po porodu začalo sát mléko. Březost samice trvala 452 dní, to je u nosorožců dvourohých standardní délka,“ doplnil kurátor kopytníků Jiří Hrubý.

V současné době se skupina nosorožců dvourohých ve dvorské zoo rozrostla na 16 jedinců, což je největší skupina chovaná v Evropě. Další dvě samice Eva a Jola jsou také březí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi