Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi létají do exotiky už i v létě. Místo Egypta ze strachu volí Emiráty

Autor: sou - 
11. června 2016
06:40

Thajsko, Dominikánská republika nebo Kuba. Do těchto destinací poletí letos v létě víc Čechů než v minulých letech. Exotiku berou jako alternativu před Egyptem nebo Tureckem, kam se v obavách z bezpečnosti už tolik turistů nepohrne. A cestovat budou také do Spojených arabských emirátů nebo na Kapverdské ostrovy.

Mezi nejvyhledávanější vzdálené exotické země patří Thajsko, které v uplynulé sezoně navštívilo 45 tisíc českých turistů, což znamená nárůst o 12,5 %. Dále následují Srí Lanka, Dominikánská republika a Kuba.

Naopak další pokles zájmu zaznamenali v Tunisku, Egyptě a Turecku. „U prodejů do těchto destinací nejsou očekávání na léto příliš optimistická,“ uvedla pro Blesk.cz výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. 

Alternativou Egyptu či Turecku jsou podle Petříčkové Spojené arabské emiráty, které jsou dostupné díky relativně nízkým cenám letenek a zrušení víz, dále Kapverdské ostrovy. „Turisté, kteří byli zvyklý na luxus, vysokou kvalitu ubytovacích a stravovacích služeb, tak volí za danou cenu raději exotiku než například pobyt v Řecku či Španělsku,“ míní Petříčková.

S cestovkami do Karibiku, Thajsko na vlastní pěst

S cestovními kancelářemi letos Češi zamířili převážně do Karibiku – na Kubu, do Dominikánské republiky, Mexika a na Jamajku. Až 80 procent z nich létá do karibské oblasti přes českou cestovní kancelář. Naopak organizovanou dovolenou v Thajsku si zakoupí pouze 20 procent Čechů. Thajsko je populární pro mladé cestovatele a studenty, kteří si před odjezdem zajistí pouze letenku a ubytování hledají až na místě. 

Ve větší míře se Češi zajímají i o Vietnam, Čínu a Indonésii. „V segmentu střední a vyšší příjmové klientely narůstá obliba v objevování exotických zemí i v létě. Cestovní kanceláře nově zařadily do své nabídky pobyty ve vzdálených destinacích s využitím pravidelných leteckých linek,“ uvádí dále asociace.

Kuba sice zdražila, ale na kvalitě to není vidět 

Vedle Thajska letos zaznamenala vysoké nárůsty mezinárodních příjezdů i Kuba. Například na českém trhu prodej zájezdů na tento ostrov během letošní zimní sezóny zvedl o 15 až 17 procent. Za ubytování si tam ale letos turisté připlatí až o 30 procent.

„Ceny ubytování na Kubě jsou řízeny vládou a provozovatelé mají omezené možnosti k cenovému vyjednávání. Navíc je kapacita ubytování, především v nejžádanějších 4* a 5* hotelech, nedostatečná oproti rostoucí poptávce,“ upřesnila Petříčková. Od začátku roku 2015 tak sice došlo k navýšení cen, ale kvalita se úměrně nezvýšila. Tamní infrastruktura je v cestovním ruchu podle ní stále dost rozvinutá. 

Turisté tak musí na Kubě počítat například s tím, že ve většině hotelů není dostupné Wi-Fi připojení. Pokud je signál dostupný, pak vždy za poplatek. „Rovněž je nutné smířit se s laxním přístupem personálu. Naopak je však na Kubě mimo letoviska mnohem bezpečněji díky politickému režimu, ve srovnání s jinými karibskými zeměmi,“ uzavřela Petříčková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi