Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komu bude šéf platit náklady za práci z domova? Peníze nebudou pro každého

Home office na mateřské dvakrát výhodná zřejmě nebude.
Home office na mateřské dvakrát výhodná zřejmě nebude.  (Autor: Shutterstock)
Autor: Michaela Bezvodová - 
13. června 2016
06:15

Do českého zákoníku práce se mají poprvé dostat pravidla pro práci z domova, tzv. home office. Novinka bude znamenat i proplácení nákladů, které lidé doma s prací mají – například za elektřinu. Jenže to nebude platit pro každého. Podle ministerstva práce a sociálních věcí by peníze měli dostat jen ti, kdo z domova pracují dlouhodobě.

Pokud z domu pracujete výjimečně, připravte se na to, že vám firma nebude muset proplatit nic. Podle ředitelky zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a obchodu Jitky Hejdukové budou mít zaměstnanci s home office stejná práva jako ostatní zaměstnanci, kteří pracují na pracovišti zaměstnavatele. O práci z domu si ale zaměstnanec sám nerozhodne.

„Základem pro to, aby zaměstnanec pracoval v režimu „home office“, je, že se na tom musí obě strany dohodnout a sjednat si podmínky v pracovní smlouvě nebo dohodě o pracovní činnosti (případně v dohodě o provedení práce). Jednostranné určení zaměstnance tudíž není možné,“ řekla Hejduková.

Podle Svazu obchodu a průmyslu bude mít zaměstnanec právo na náhradu nákladů spojených s komunikací mezi ním a zaměstnavatelem. Další náklady může zaměstnavatel stanovit paušálně. Vždy to bude na jednání obou stran. Domluva by se měla odvíjet od konkrétního případu.

Při hlídání nemocného dítěte peníze navíc nečekejte

„Bude nutné například rozlišovat mezi tím, kdy zaměstnanec požádá zaměstnavatele z důvodu péče o nemocné dítě, aby mohl pracovat z domova jeden nebo dva dny. A zaměstnavatel jeho požadavku vyhoví. Ovšem pak už je tato možnost sama o sobě benefitem pro zaměstnance a není důvod k poskytování dalších plnění v podobě náhrad,“ zmínila Jitka Hejduková.

Jiná situace podle ní nastave ve chvíli, kdy zaměstnanec pracuje z domova pravidelně. V těchto případech lze náklady na komunikaci a další náklady předem kvantifikovat, což je důležité pro stanovení jejich výše.

Odbory jsou s výsledkem jednání spokojeny. „Je dobře, že se to v návrhu objevuje, protože nebyl zájem, aby se home office upravoval paragrafově. Pro nás je i úspěchem, že se úprava do zákoníku práce dostane,“ řekla mluvčí Odborových svazů Jana Kašparová.

Dobrovolně se k rozvoji a dodržování podmínek práce na dálku zavázaly státy EU už v roce 2002 tzv. rámcovou dohodou, která měla za cíl sdružovat státy při modernizaci pracovních podmínek. V České republice přišly konkrétní návrhy až letos. V praxi by se měly objevit na jaře 2017.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi