Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rakovina na pozvánce zabírá. K lékaři přijde až o čtvrtinu lidí víc

Autor: mib - 
11. června 2016
14:30

Na pravidelné prohlídky chodí v Česku k lékaři jen zhruba čtvrtina lidí. Špatnou docházku se snaží lékaři i pojišťovny prolomit adresnými pozvánkami - například kvůli včasnému zjištění rakoviny. Podle údajů pojišťoven tyto pozvánky zvyšují docházku na prohlídkách až o 26 procent.

Podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny chodí na preventivní prohlídky okolo 15 procent pojištěných lidí, v posledních třech letech lze zaznamenat mírný nárůst.

K podobným číslům se přiklání také Ladislav Wagner z OZP. „Z dostupných dat navštíví ročně svého praktického lékaře přibližně třetina dospělých pojištěnců OZP. Po zrušení regulačních poplatků ale neexistují dostupná data, podle kterých lze tento fakt ověřit. Pravdou však zůstává, že pojištěnci disciplinovaněji chodí na preventivní kontroly ke svému zubaři či gynekologovi než ke svému praktickému lékaři,“ uvedl Wagner pro Blesk.cz.



Adresným zvaním proti onkologickým onemocněním

Pojišťovny se snaží své klienty zvát do ordinací lékařů alespoň adresně. V roce 2014 ČR zahájila zvaní občanů do screeningových programů (vyšetřování předem dané skupiny lidí za účelem včasného zjišťování chorob, pozn. redakce).

Program se měl zaměřit především na věkové skupiny, které jsou nejvíce ohrožené, ale k lékařům nedochází. U rakoviny tlustého střeva a konečníku se to týká především mužů i žen ve věku od 50 do 70 let, u rakoviny prsu žen ve věku od 45 do 70 let, u rakoviny děložního hrdla žen ve věku od 25 do 70 let.

Díky úspěšnosti projektu adresného zvaní chtějí pojišťovny v trendu pokračovat. Projekt zvýšil docházku na některá vyšetření až o 26 %, vyplývá ze statistik VZP i OZP, a tak klienti pojišťoven mohou letos ve svých schránkách pozvánky k lékařům očekávat, a to v měsíc svého narození.

Ze zákona má každý pojištěný občan nárok na prohlídky u všeobecného lékaře či zubaře, ženy pak mohou docházet na gynekologická vyšetření a vyšetření prsu.

V České republice působí sedm zdravotních pojišťoven a v roce 2014 se u nich nechalo pojistit celkem 10 423 442 lidí. Z celkového počtu obyvatel jich tak mělo téměř 99 procent zaplacené zdravotní pojištění. Nejvíce pojištěnců – více jak polovinu obyvatel – má Všeobecná zdravotní pojišťovna, na druhém místě je pak Pojišťovna ministerstva vnitra. Pojišťovny se zhruba sedmi sty tisíci lidí jsou Vojenská (VoZP) a Oborová (OZP) a zbytek obyvatel si mezi sebe rozdělují další tři instituce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi