Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maďaři si vymohli znovuotevření obchodů o nedělích. Jak dopadnou Češi?

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. června 2016
21:50

Lidé v Česku si o některých státních svátcích nenakoupí. Otázkou ale stále zůstává, o kterých to bude. Definitivně rozhodnou až poslanci, kterým zákon o otevírací době supermarketů vrátili na stůl senátoři. Podobnou zkušenost už mají Maďaři, tam bylo zavřeno dokonce každou neděli. Zákon ale nakonec vláda zrušila.

Statisíce podpisů pod peticemi za znovuotevření obchodů o nedělích a svátcích přimělo vládu Viktora Orbána zákon, který otevírací dobu obchodů omezoval, zrušit. Podle Lászla Parragha, prezidenta maďarské hospodářské a průmyslové komory, to ale bylo čistě politické rozhodnutí.

Lidé si podle něj už na uzavřené obchody zvykli a prodejci tak z otevřených obchodů o nedělích profitovat nebudou. Řekl Parraght v rozhovoru pro Blesk.cz v rámci setkání prezidentů hospodářských komor zemí V4.

Setkání prezidentů hospodářských komor V4, kterého se účastnil také státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). Setkání prezidentů hospodářských komor V4, kterého se účastnil také státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). | ČTK

V Česku se chystá uzavření velkých supermarketů během několika státních svátků. Nebude jich mnoho. Vy jste v Maďarsku nedávno podobný zákon zrušili. Proč?

Nakonec to ztroskotalo na politických problémech, i když spotřebitelům, zaměstnancům i samotným supermarketům už to přestalo vadit. Začaly se ale objevovat petice a podpisy na nich přibývaly velmi rychle. A současná vláda se rozhodla, zřejmě jí to tak vyhovovalo, a zákon zrušila. Upřímně, podle mě byl ten původní cíl ale správný.

U nás by se mělo jednat pouze o svátky kolem Vánoc, Nový rok a podobně. Cílem je, aby byli zaměstnanci více se svými rodinami. S tím tedy souhlasíte?

Když vezmeme Rakousko, což není tak daleko, tam mají obchody zavřeno celý víkend. A není to problém. Protože všichni ví, že o víkendu si nenakoupí. Pro nás, ať už Maďarsko, nebo Česko, ale třeba také Polsko a další země, které se stále mění, my jsme v určitém směru stále kolonizováni, a jedním z nástrojů této kolonizace jsou obchody otevřené i o víkendech. U nás jsme byli blízko tomu, aby to dobře skončilo a o nedělích bylo zavřeno, ale nakonec se to zvrtlo v politickou bitvu.

Když se ten zákon v Maďarsku prosazoval, byla kolem toho velká debata?

Vůbec ne, protože zároveň rostla spotřeba. A to i přesto, že jsme uzavřeli o nedělích obchody. Myslím, že z toho znovuotevření teď už nejsou nadšené ani ty supermarkety, protože teď už lidé chodí do obchodů v neděli jen velmi málo. Ten zákon platil rok a lidé změnili své návyky. Ale kvůli konkurenčnímu boji ty supermarkety nezavřou na vlastní pěst, i když se jim to nevyplatí.

Prezident maďarské obchodní komory László Parragh o zavření obchodů o nedělích. Začalo to fungovat, pak se vláda lekla. Prezident maďarské obchodní komory László Parragh o zavření obchodů o nedělích. Začalo to fungovat, pak se vláda lekla. | Hospodářská a průmyslová komora Maďarska

Říkáte, že lidé změnili své návyky...

Ano, chování spotřebitelů se změnilo. Místo víkendů začali nakupovat ve středu a ve čtvrtek. Stalo se to plošně. Teď nikdo neví, co bude dál.

Jak se k tomu stavěla vaše komora?

Část našich členů byla pro, část proti. A my musíme hájit zájmy všech, takže jsme pouze předkládali analýzy. Například se mluvilo o tom, že ztratí práci 40 tisíc lidí, náš předpoklad byl osm až deset tisíc a potvrdil se.

Česká komora je jednoznačně proti

Naopak česká Hospodářská komora v čele s exkandidátem na prezidenta Vladimírem Dlouhým je jednoznačně proti zavírání obchodů o některých svátcích. Prý jde o velmi selektivní diskriminaci. Dlouhý tak naráží na to, že pravidla mají platit jen pro obchody od 200 m2.

„V Maďarsku to bylo zavedeno a zase se od toho ustupuje. Ono se zdá, že těch sedm nebo osm svátků, že to nic není, ale je to zbytečná diskriminace. Proč by určitá skupina podnikatelů měla být omezována? Těch 200 čtverečních metrů, nevím, jak se k tomu dospělo. A pokud se domníváme, že tím zlepšíme sociální postavení, myslím, že to není pravda, navíc si ti lidé často rádi vydělají. O svátcích jsou platy vyšší,“ řekl pro Blesk.cz Dlouhý.

Podle komory by to navíc mohl být jen postupný krok k tomu, snažit se zavřít obchody o nedělích paušálně, právě tak, jak se to stalo v Maďarsku. „Restaurace v jižních Čechách je závislá na dodávce čerstvých ryb a ta taky bude moci zavřít, když ty dodávky přes markety nebudou. A takových příkladů je celá řada,“ dodal prezident obchodní komory. „Určitě by se s tím lidé naučili žít. Ale třeba já hodně pracuji přes týden a naopak v neděli si rád nakoupím,“ poznamenal také Vladimír Dlouhý.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi