Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muslimům začal ramadán. „Bude pohromou pro nevěřící,“ tvrdí teroristé z ISIS

Autor: ČTK, sou - 
6. června 2016
17:10

Pro čtvrtinu obyvatel této planety v pondělí začal postní měsíc ramadán. Po čtyři týdny se věřící muslimové budou od rozbřesku do soumraku postit a jíst budou moci pouze po setmění. Půst v devátém měsíci lunárního kalendáře, jaký používá muslimský svět, je jedním z pěti pilířů islámu. I tento rok ho ale zahaluje strach z teroristických útoků, protože do tohoto měsíce spadá hned několik důležitých událostí a výročí. Zvláště nebezpečné jsou pak výhrůžky takzvaného Islámského státu. 

Výjimky z půstu jsou povoleny pouze pro zvláštní případy - pro staré a nemocné lidi, kojící nebo těhotné ženy, pro lidi na cestách a malé děti. Jeho duchovním posláním je odtrhnout se od pozemských záležitostí a soustředit se na víru a na své bližní. Podle tradice byl právě v této době seslán muslimskému prorokovi Mohamedovi korán a platilo, že o ramadánu se nemá válčit. 

Extrémisté prý zbraně ani o ramadánu nesloží

„Muslimové by během něj neměli spolu bojovat, jenomže výzvy ke klidu zbraní bohužel nepadají na úrodnou půdu. Navzdory islámskému étosu lze předpokládat, že radikálové a extrémisté ani v tomto období nesloží zbraně,“ uvedl pro Blesk.cz arabista z Orientálního ústavu Akademie věd České republiky Bronislav Ostřanský.

Podle takzvaného Islámského státu, jedné z nejsilnějších teroristických skupin současnosti, se má právě období ramadánu stát měsícem pohrom pro nevěřící. „Islámský stát je samostatný subjekt, který se chová určitým způsobem. Takže pokud jde o něj, tak takové nebezpečí skutečně hrozí,“ potvrdil český odborník na teror Marian Brzybohatý. Do tohoto období spadá hned několik významných akcí a výročí. 

Další potencionálně nebezpečnou organizací, která islám používá jako svou ideologii, je i al-Káida, která by také mohla být nebezpečná. „Teoreticky možné to je, ale v porovnání s Islámským státem má al-Káida, řekl bych, mnohem menší potenciál, takže v současné době jako hlavní možný útočník se spíš jeví právě Islámský stát,“ upřesnil Brzybohatý. 

Fotbalové Euro ve strachu?

Před útoky v Evropě varuje i americké ministerstvo zahraničí. Varování je platné do konce srpna. Obzvlášť pak varovalo před možným útokem na evropský fotbalový šampionát, který bude v červnu a červenci hostit Francie a koná se právě v době ramadánu.

„Stadiony, fanouškovské zóny a prostory s přenosem zápasů fotbalového turnaje ve Francii a po celé Evropě jsou možným terčem teroristů, stejně jako i jiné velké evropské sportovní podniky a veřejná shromáždění,“ uvedlo ministerstvo. Podle americké diplomacie by si měli občané USA dávat pozor i ve veřejných dopravních prostředcích, měli by se v Evropě vyhýbat přelidněným místům, řídit se příkazy místních úřadů, sledovat zprávy médií a udržovat trvalý kontakt s rodinou. 

Krvavý už byl i ramadán v loňském roce 

O to, že tato varování nejde podceňovat, hovoří i období ramadánu v loňském roce. I tehdy totiž mluvčí ISIS vyzval své stoupence, aby právě o ramadánu vystupňovali své akce proti křesťanům a šíitským i sunnitským muslimům, jejichž země proti islamistům bojují. První atentát se odehrál dopoledne v průmyslovém závodě u Lyonu na jihovýchodě Francie. Vyžádal si jednu oběť a dva zraněné. Na místě se našla odříznutá lidská hlava s islámskými nápisy a útočník měl podle médií islámskou vlajku.

O pár dní později pak během poledních modliteb zaútočil atentátník na šíitskou mešitu v kuvajtské metropoli. Usmrtil 27 lidí a nejméně 227 dalších osob zranil, většinou šlo o muže či chlapce. K útoku se přihlásila skupina napojená na radikály z hnutí Islámský stát. Jen pár minut po tomto atentátu přišla informace o třetím a vůbec nejkrvavějším útoku. Na pláži u hotelů na východě Tuniska atentátník začal střílet na turisty. Zabil tam 38 lidí a dalších 36 osob zranil. Mezi oběťmi byly zejména turisté z Británie, Německa a Belgie.

Ramadán vyhlásila i mešina ve floridské Tampě

Ramadán trvá čtyři týdny, během nichž se věřící muslimové od rozbřesku do soumraku postí. V muslimském světě se v těchto dnech dostávají na pořad nekonečné televizní seriály a rodinné večerní sešlosti, při nichž se plnou měrou konzumuje. Duchovní proto varují před trendem, při němž se čas určený původně meditaci stává měsícem konzumu a zábavy.

Jeho začátek není do poslední chvíle jasný, neboť se čeká na výrok znalců pověřených sledováním nebe a zaznamenáním prvních známek nového měsíce. V Saúdské Arábii, jako kolébce islámu, jej spatřili až v neděli večer, takže začátek půstu byl stanoven na pondělí. Zahájení se týká nejenom zemí v Perském zálivu, ale také v Asii, dále Jordánska, Egypta nebo palestinských území. Pondělí jako první den ramadánu vyhlásila také mešita ve floridské Tampě.

holcman ( 7. června 2016 18:06 )

Chuj s nima!

587587 ( 6. června 2016 20:14 )

O to víc mi přes den bude chutnat.

barracuda.sro ( 6. června 2016 19:36 )

Muslimové celého světa, vyližte si pr.del!!!!!

pomoooc-hori ( 6. června 2016 18:20 )

Přesně

jafratatita ( 6. června 2016 17:57 )

At jdou do prd*le i s celym ramadamem.

Zobrazit celou diskusi