Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi si polepšili: Průměrná mzda stoupla. Mužům víc než ženám

Průměrná mzda v Česku vzrostla.
Průměrná mzda v Česku vzrostla.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, Mii - 
6. června 2016
11:31

Češi si od minulého roku mírně polepšili, průměrná mzda se v prvním čtvrtletí zvýšila o 1.119 korun na 26.480 Kč. To je nominální růst o 4,4 procenta. Po odečtení inflace mzda stoupla o 3,9 procenta. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Na růstu se podle něj podílela více podnikatelská sféra než nepodnikatelská. 

Medián mezd činil v prvním čtvrtletí 22.533 korun. Proti stejnému období předchozího roku byl vyšší o 6,5 procenta. Medián je hodnota mzdy zaměstnance uprostřed mzdového ohodnocení, to tedy znamená, že polovina mezd v ČR je nižší a polovina vyšší. 

Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 12.117 a 40.997 korunami. Zvýšení mezd se dočkali více muži než ženy. Mužům stouply o 6,8 procenta a ženám o 6,2 procenta.

Muži mají i značně vyšší mzdovou úroveň, v prvním čtvrtletí byl medián mezd žen 20.165 Kč, naopak u mužů 24.570 korun, uvedli statistici.

Průměrná hrubá měsíční mzda v prvním čtvrtletí letošního roku nejvýrazněji vzrostla zaměstnancům v pohostinství a administrativě, které patří k nejníže odměňovaným. 

Mzdy v Česku Mzdy v Česku | ČTK
„Je to i díky růstu minimální mzdy, který se promítl zhruba u pěti procent nízko placených zaměstnanců. Jde především o ubytování, stravování a pohostinství, kde mzdy narostly o 7,2 procenta, nebo o administrativní pracovníky, jimž se odměny zvedly o 6,5 procenta,“ uvedl Dalibor Holý z ČSÚ. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ridic ( 6. června 2016 17:01 )

 Soudci si zvedaji platy stale, za ty svoje profesionalni vykony, vlada a ministri, kteri se jen flakaji a co vymysli, to nestoji za nic, slusne receno, vyhazuji se penize za zbytecne instituce jako Cermat a podobne, kde se take za slusne mzdy flaka plno lidi uplne zbytecne. Kdyby se podobne instituce zrusili to by bylo penez na ty skutecne pracujici a spatne placene lidi.

soda ( 6. června 2016 16:53 )

 At uz se SU jednou pro vzdy probudi, aby zacal uvadet pravdive udaje o prumerne mzde v ČR. At do toho nezamotava ty, ktere berou 40 a vice tisic. At vezmou platy pokladnich v marketech, uklizecky a jine profese, ktere na tech prumernych 26,500,- Kč nikdy nedosahnou!!!!! Tady v teto zemi se lze ve vsem. Ale nikdy se k tomu vlada nepostavi tak, aby se to uz nedelo.

Samo ( 6. června 2016 14:40 )

Statistický úřad udává vždycky hrubou mzdu, takže když má 20 čistého, tak má přibližně průměrnou mzdu.

jiznicechy ( 6. června 2016 12:35 )

Mluví se v hrubých mzdách - vždy se jedná o hrubé mzdy. Důvod je ten, že lidé mají různě vysoké srážky závislé na počtu dětí. Nevím, kolik máte dětí - ale stejně manžel pravděpodobně na průměrnou mzdu nedosáhne stejně jako naprostá většina pracujících.

hejhej ( 6. června 2016 12:26 )

Opět zavádějící článek. Polepšili si především manažeři, politici, soudci a státní zaměstnanci. Ostatní mají stále podprůměrnou mzdu.

Zobrazit celou diskusi