Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uslyšel ránu, pak přišla krev: V ostřelovaném autobuse byl i deváťák Vojta

Autor: Zbyněk Schnapka, Jan Doležal - 
6. června 2016
05:00

Měl to být klidný návrat ze školního zájezdu, pro děti ze základní školy ve Stodu na Plzeňsku se ale změnil v drama. Neznámý šílenec střílel u městečka Montélimar na jihu Francie po jejich autobusu.

Jedním z přímých účastníků byl Vojta (15). „Normálně jsme jeli. Všechno bylo v pohodě. Nic zvláštního se nedělo. Najednou jsem uslyšel takovou hlasitou tupou ránu, která přišla zleva. Docela jsem se lekl. Uslyšel jsem, jak někdo volá, že nějací cestující krvácí,“ popsal Blesku po návratu do Česka žák deváté třídy. Autobus zajel na odpočívadlo a všechny děti odvedli ven do bezpečí. „Mezitím už některé cestující ostatní lidé ošetřovali,“ dodal.

Kromě školáků ze Stodu, jejich doprovodu a tří řidičů cestovali v dvoupatrovém autobusu individuální turisté. Celkem uvnitř bylo 73 osob. Děsivá událost se odehrála v sobotu krátce před půl jedenáctou večer, když se vraceli domů ze španělské Barcelony.

Dvoupatrový bus plzeňské cestovky Inex projížděl po francouzské dálnici A7, když ho zasáhla kulka. Vyšetřovatelé ji uvnitř našli, podle expertů pochází z lovecké pušky.

Skleněné střepy, které se rozletěly po autobusu, poranily tři děti a dva dospělé. Záchranáři museli převézt do nemocnice jednu ženu (54) se sklem v oku a muže (61) s pohmožděným stehnem, ti však ke skupině školáků nepatřili. „V nemocnici zůstává už jen žena. Řešíme, zda léčba bude dál probíhat ve Francii, či v České republice,“ potvrdila Irena Valentová z českého ministerstva zahraničí. Pro ostatní přijely náhradní busy.

Učitel Jindřich Terč (32): Bál jsem se o děti

Autobusem se domů ze zájezdu u moře vracelo 35 dětí. Polovina z nich seděla dole, další v horním patře autobusu. „Jeli jsme po dálnici. Padl výstřel. Kulka proletěla předním sklem dovnitř autobusu mezi cestující,“ líčil po návratu učitel Jindřich Terč (32). Pak nastal zmatek.

„Někdo křičel, že jsou tu zranění a někteří krvácejí. Dostal jsem strach o děti. Ihned jsem se zvedl a zjišťoval, co se stalo, jestli není některé ze svěřených dětí zraněné.“

Majitel cestovky Jan Janda: Kulka prolétla celým autobusem

Moc nechybělo a byl to strašlivý masakr. Mohlo tak být i mnoho mrtvých. Střela školákům a dalším cestujícím svištěla kolem hlav, než prolétla celým autobusem a zadním oknem se dostala ven.

„Dovnitř vletěla předním sklem v patře autobusu. Pak trefila sloupek a čtvrté okno za řidičem vlevo. To má dvojité sklo. To vnitřní se rozbilo a střepy se vysypaly na cestující. Střela pak prolétla zbytkem autobusu až k zadnímu sklu. To rozbila a vyletěla ven. Zanechala po sobě otvor 120 x 40 cm,“ řekl majitel cestovní kanceláře INEX Jan Janda. Útok na jeho autobus jím otřásl. „Nějaké poruchy, to ano, že by ale někdo střílel na náš autobus, za 25 let fungování kanceláře nepamatuji," prohlásil Janda.

Zatím neznámý útočník střílel na český autobus ze stráně u dálnice A7 v Saulce-sur-Rhône nedaleko města Montélimar. Podle všeho to nebylo předem naplánované a nešlo ani o teroristický útok namířený proti českým občanům. Střelbu má zřejmě na svědomí psychicky vyšinutý člověk. Je možné, že jde o myslivce nebo někoho, kdo se ke zbrani používané nimrody dostal. Podle kulky pálil z lovecké pušky. 

alfasamec ( 6. června 2016 13:20 )

Podobný horror jsme zažili v roce 2008, při návratu z dovolené ze Španělska, když na náš autobus při průjezdem Francií místní debilové házeli kámeny z náspu u dálnice. Odneslo to sklo ve dveřích autobusu. Kdyby vlétl kámen dovnitř, mohlo to dopadnout velmi zle, v autobuse byla spousta dětí.

angrybear ( 6. června 2016 09:31 )

Carmin je typický paranoik. Jeho příspěvky to jasně potvrzují, jestli ještě není v péči psychiatrů, je to chyba a bylo by vhodné to urychleně napravit.

Samo ( 6. června 2016 08:47 )

Zajímalo by mně, ze kterého psychiatrického zařízení přispívá Carmin. Jeho příspěvky jsou naprosto identické a to ať se vyjadřuje k čemukoliv, k jakémukoliv problému. Ten člověk podle stylu svých příspěvků, nemůže být normální a je zřejmé, že nad nimi ani neuvažuje, jenom jednoduše opakuje pořád stejná slova a používá stejné přirovnání a stejné osočení stejných organizací.

pekaaaros ( 6. června 2016 08:02 )

to jsem zvědavej, jak se to vysvětlí. ale jih Francie posledních pár let docela divočí. ale ne. nebudeme přece dávat na předsudky. Určitě to byl bílý Pierre, Francouz do 20. pokolení, bez přízvuku, znaje text Marseillaisy i pozpátku.

egyptanka ( 6. června 2016 07:32 )

To je také nápad,pouštět tam děti,mě by tam nikdo nedostal ani jako dospělou.

Zobrazit celou diskusi