Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„S protikuřáckým zákonem to nesouviselo.“ Podnikatel hájí „tučný“ dar ANO

Autor: ČTK, ula - 
4. června 2016
13:41

Poslanecká sněmovna smetla ze stolu návrh protikuřáckého zákona. Proti byli zejména poslanci hnutí ANO. Ostatní koaliční strany tento krok považují za podlehnutí tabákové lobby a za porušení koaliční smlouvy. Krátce poté obdrželo Babišovo hnutí půlmilionový dar od společnosti Velta Plus EU, která se podle webu specializuje na velkoobchod s tabákovými výrobky. Majitel firmy, podnikatel Dang Khoa Vu, v rozhovoru pro server Lidovky.cz razantně popřel, že by dar měl něco společného s protikuřáckým zákonem.

Společnost Velta Plus EU se podle webu označuje za jeden z nejvýznamnějších velkoobchodů s tabákovými produkty. „Tento dar, spolu s jeho načasováním, působí přinejmenším podezřele,“ řekla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová při interpelacích a Babiše se ptala, jestli hnutí, aby zamezilo spekulacím, peníze vrátí.

Babiš zdůraznil, že dar od firmy je transparentní, všichni o něm vědí a nemá s protikuřáckým zákonem nic společného. S poukazem na vyjádření firmy uvedl, že už se většinově zabývá prodejem jiného zboží a podíl obratu z tabáku tvoří jen dvě procenta. „Spojovat tohle s aktuálním děním ve Sněmovně je buď dokladem hlouposti, nebo záměrem poškodit naše hnutí,“ uvedl Babiš. Nevidí důvod k tomu, proč by mělo ANO dar, o němž informoval deník Právo, vracet.

Podnikatel: Už žádnou stranu nikdy nepodpořím

Karlovarský podnikatel Dang Khoa Vu v rozhovoru potvrdil, že jeho firma se tabákovými výrobky zabývá skutečně už jen okrajově. Informaci na webových stránkách označil za neaktuální.

Peníze hnutí ANO poslal údajně proto, že se mu líbí jeho program, a doplnil, že peníze věnoval hlavně na podporu kandidáta hnutí v krajských volbách: „Chci ale podpořit jen náš kraj, nikoli politiku na celostátní úrovni. Žiju a pracuju v Karlovarském kraji a je chci podpořit. Na centrální úrovni to neplánuji, ani to v Praze nesleduju, je to pro mě zbytečné.“

Zároveň popřel, že by dar měl souvislost s odmítnutím protikuřáckého zákona, a vyjádřil i rozčarování nad současnou situací. „Jsem už z toho unavený a už se to nikdy nebude opakovat. Už nikdy nechci sponzorovat politickou stranu. Je to poslední, co jsem udělal. Už vůbec ne. Sponzorovali jsme hodně věcí, sport, domovy důchodců, a teď poprvé s tím máme problémy. Nikdy jsem nechtěl něco za něco,“ uvedl podnikatel v rozhovoru.

Lidovky.cz dále poukázaly na fakt, že firma Velta Plus EU čelí soudnímu sporu, kde se jedná o neuhrazenou spotřební daň. Daň vyměřil celní úřad, který spadá pod Babiše. I tuto spojitost podnikatel odmítá: „Ale tyhle věci běží už dlouho, to už je šest let staré a na Nejvyšším soudu jsme vyhráli. Nemám s tím nic společného, nevidím důvod.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzery ( 5. června 2016 07:56 )

Vidíš a ovečkám to nevadí.

soda ( 4. června 2016 15:11 )

Samozrejme, to ani jinak byt nemuze, Bures-Babis je preci poctivej a zadnou levotu nedela a ani nepodporuje, vzdyt mu to dosvedcili i stbaci. Ale kdyz na to zrovna nekdo neprijde. Lidi uz se konecne probudte a otevrte oci a uznejte jak s nami vydupava. Nechodi na jednani, cimz dokazuje, jak temi ostatnimi pohrda. A kouka, jak by tady vsechno ovladnul. Oni nekteri lide za koblihy zadarmo zaprou treba i sve rodice. A jak vytahl do PS to levne pivo, tak ceka, ze ti denni stamgasti a ozralove mu take daji hlas

Zobrazit celou diskusi