Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zbytečné,“ posmívají se dopisu Marksové podnikatelé. Odvody zvyšovat nebudou

Autor: bud - 
3. června 2016
18:41

Stovky tisíc živnostníků dostaly začátkem února dopis od ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD). Vyzývala je, aby si na důchodové pojištění odváděli více peněz, ne jen minimum stanovené zákonem, jinak je čeká minimální důchod. Zatímco odezva v podobě zvýšení odvodů je podle zjištění Blesk.cz minimální a jde jen o jednotky případů, vášnivé reakce se množí. Podle zástupců podnikatelů jde spíše o provokaci, protože každý z nich moc dobře ví, co podnikání obnáší.

Drtivé většině živnostníků stále hrozí nízký důchod od státu. K dobrovolnému zvýšení důchodových odvodů se odhodlává jen naprosté minimum z nich a mnoho na tom nezměnil ani únorový dopis ministryně Michaely Marksové. Podle čísel, která má k dispozici Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), jde zpravidla jen o jednotky případů.

„Z pravidelných konzultací s okresními pracovníky opakovaně vyplývá, že se jedná spíše o ojedinělé případy, kdy si OSVČ určila vyšší vyměřovací základ, než který si vypočetla z daňového základu,“ uvedla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Podle ní je zatím předčasné hodnotit celkové počty, protože ještě nebyly odevzdány všechny přehledy příjmů za minulý rok. Za reálné zvýšení odvodů však rozhodně nelze považovat zaokrouhlení nahoru o pár stokorun, jak někteří živnostníci činí.

Snaha informovat, nebo výsměch?

Výsledek dopisové kampaně však ministryně Marksová vnímá pozitivně. „Smyslem dopisu bylo poskytnout živnostníkům informace o možných potížích, které jim mohou v důchodovém věku vzniknout, pokud budou odvádět ty nejnižší zálohy na důchodové pojištění, nikoli primárně posílit výběr pojistného a přesvědčovat OSVČ k navýšení,“ řekla Blesk.cz Marksová.

Sami živnostníci to však vidí úplně jinak. „Vzbudilo to spíše úsměv a možná i opovržení. Podnikatelé nejsou hloupí a dovedou si dobře spočítat, co jim každá platba přinese. Je zbytečné argumentovat tím, že za 20 nebo 30 let bude mít o třetinu vyšší důchod, to není prioritou. Oni v tuto chvíli musí uživit svou firmu a rodinu a velmi dobře si uvědomují, že na důchod se budou muset uživit z toho, co za život sami posbírají,“ říká Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků v ČR. Podle něj navíc podnikatelé většinou ani nemají z čeho si vyšší odvody na důchod platit.

A skeptická je ke snahám vyburcovat nebo osvětově informovat také opozice. „Neúspěšnost této aktivity mě nepřekvapuje. Dopis paní ministryně, který lidem radí a poučuje, jak by se měli chovat, je pro živnostníky spíše urážlivý. Dokonce jsem se setkala i s lidmi, kteří jej obdrželi, ač mají sami pár měsíců do odchodu do důchodu,“ řekla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Podle ní je nutné přestat se spoléhat pouze na první důchodový pilíř, který je dlouhá léta v záporných číslech. „Dokud před tímto vláda nepřestane utíkat a schovávat se za dopisy pro živnostníky, musí si každý zodpovědný člověk spořit na důchod svou vlastní cestou,“ dodala Adamová.

Fiala: Zbytečné vyhazování peněz

Předseda ODS Petr Fiala navíc upozornil, že dopis byl jen zbytečným vyhazováním peněz. „Když paní ministryně nechala tento dopis rozeslat, kritizovali jsme to kvůli zbytečnému vyhazování státních prostředků, které nic nevyřeší, jen vyděsí poctivé živnostníky,“ řekl Blesk.cz Fiala.

Ministerstvo práce se však brání. „Rozeslání dopisu pro OSVČ společně s každoročně zasílanou inventurou pohledávek umožnilo informaci rozeslat v zásadě bez dodatečných nákladů. Jediným dodatečným nákladem byl tisk samotného dopisu,“ uvedl mluvčí resortu Jiří Vaněk.

Vzhledem k tomu, že je v Česku momentálně evidováno přes 570 tisíc živnostníků, šlo zřejmě o náklady v řádu stovek tisíc. Podle statistik neziskové organizace Kverulant.org z roku 2015 totiž tisk ve státní správě vyjde nejlevněji na 56 haléřů za stranu.

Samo ( 19. června 2016 09:06 )

Zloději jsou takoví týpci, jako Carmin a nebo Sendražák, to znamená lidi, kteří ukazují na druhé, že kradou, aniž by si zjistili všechny skutečnosti. Většinou o těchto lidech platí- Zloděj křičí, chyťte zloděje. A platí to nejvíc o tom, kdo vybírá daně, tj. o ministrovi financí. Zisk jeho firmy Agrofert vzrostl za loňský rok více jak o 40 procent. Ten zisk nevzrostl vyšším výběrem daní u korporací ale naopak nárůstem státních zakázek, kdy firmy patřící pod Agrofert vyhrávají přes 80 procent státních zakázek a následně optimalizují daně, takže dělají to co 6ivnostníci.

dzery ( 4. června 2016 09:10 )

Tobě už se fakt člověk může jenom smát.

panda82 ( 3. června 2016 19:24 )

Samozřejmě, oni neumí šetřit, a budou rozhazovat na sociálních dávkách pro nemakačenka, a důchodové konto prázdné, ty rozházel Klaus, lepší je starý stružok ani banka ne

Zobrazit celou diskusi