Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bolesti hlavy, průjem, vyrážky. Co všechno vám může způsobit koupání v sinicích?

  • Autor: ČTK,ula - 
    3. 6. 2016
    13:20

    Začíná sezona koupání a hygienici už hlásí první problémy v přírodních koupalištích. Horší kvalitu má například Máchovo jezero, kde se objevil zvýšený počet sinic. Co jsou vlastně sinice a co vám mohou způsobit?

  • 1.Kde se už můžete koupat?

    Hygienici v minulých dnech provedli rozbor vody ve většině přírodních koupališť a nádržích. Na začátku sezony je téměř ve všech voda dobrá. Horší kvalitu má Máchovo jezero u Doks na Českolipsku a Sluníčko v Chrastavě u Liberce. Tam byste se po koupeli měli osprchovat. Zdravotní potíže tam hrozí alergikům, těhotným a dětem.

     

    Mírně zhoršenou kvalitu vody, stupeň dva, má nádrž Harcov v Liberci a koupaliště v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku.


    V Plzeňském kraji se ojediněle už objevují sinice v rybníku Valcha na Klatovsku, kde je tak mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů. V Seneckém rybníce v Plzni je voda jen méně průhledná.


    V Královéhradeckém kraji rozbory hygieniků ukázaly zhoršenou průhlednost vody v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku a u autokempu ve vodě v nádrži Rozkoš na Náchodsku, voda je tam ale vhodná pro koupání.


    Ve středních Čechách má horší vlastnosti jen voda v Písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a v jezeře Ostrá na Nymbursku. Podle Luboše Mandíka z příbramské pobočky krajské hygienické stanice se tam kvůli řasám vyskytlo větší množství fytoplanktonu, lidé se tam ale mohou bez omezení koupat.


    V Moravskoslezském kraji hygienici odebrali vzorky vody z přírodních koupališť na Bruntálsku, Opavsku a Karvinsku a neodhalili nedostatky. Podobné je to i na jihu Moravy, kde hygienici nemají informace o tom, že by byla na některém z přírodních koupališť nevhodná voda ke koupání.

     

    Aktuální informace o kvalitě vody na sledovaných koupacích místech jsou na webových stránkách krajských hygienických stanic. Hygienici ale upozorňují, že u koupališť ve volné přírodě nelze vyloučit změnu v jakosti vody kvůli přívalovým srážkám nebo možným splachům z okolí.


    Máchovo jezero Máchovo jezero | Dana Kolářová

  • 2.Co jsou to sinice?

    Sinice jsou bakterie s přesným názvem cyanobakterie, které najdete téměř na všech vodních plochách, protože jsou velice dobře přizpůsobivé a rychle se množí. Vyhovuje jim prostředí teplých nádrží s vysokým obsahem živin – především fosforu, které jim dopřává člověk. Fosfátové mycí a prací prostředky jsou totiž hlavním zdrojem fosforu ve vodě.

     

    I když je na první pohled voda křišťálově průhledná, mohou v ní sinice už být. Kdo se po koupání neosprchuje, ale jen utře ručníkem, vmasíruje si je do kůže a riskuje vážné zdravotní komplikace.

     

    Problémy ze sinic:


    • Střevní a žaludeční těžkosti (zejména po loknutí si infikované vody)
    • Průjmy a bolesti břicha
    • Bolesti hlavy
    • Vyrážky
    • Červené oči
    • Alergici mají potíže s dýcháním
    • Rýma, nachlazení
    • V extrémních případech i poškození jater a nervového systému

    Takto vypadá bakterie sinice pod mikroskopem. Takto vypadá bakterie sinice pod mikroskopem. | wikipedia.cz

  • 3.Jak je rozpoznat?

    Občas se ale stane, že sinice nejsou ve vodě na první pohled vidět, protože se
    drží při dně. Pak se vyplatí vstupovat do vody pomalu a opatrně, aby se nezvířily. Jakmile u kolen uvidíte malé zelené částečky, jsou ve vodě sinice. A tak radši rychle ven.

     

    Vodu si můžete i sami otestovat. Stačí k tomu PET lahev s úzkým hrdlem. Tu naplňte vodou, kterou chcete testovat, a nechte ji 20 minut odstát na světle.
    Pokud se na hladině utvoří zelený kroužek jakoby z krupice nebo sekaného jehličí, jsou ve vodě sinice. Pokud ale voda zůstane zakalená celá, jde jen o řasy. Ty jsou nebezpečné hlavně pro alergiky.

    Zkontrolujte si, zda jsou ve vodě sinice. Zkontrolujte si, zda jsou ve vodě sinice. | Martin Pekárek

  • 4.7 rad na snížení rizika ze sinic

    1. Uvidíte-li na hladině zelenou mapu, raději do vody nechoďte.
    2. O zvýšeném výskytu sinic ve vodě by měly dát vědět informační tabule, proto si jich všímejte.
    3. Informace o výskytu sinic v konkrétní přehradě i přírodním koupališti se dají zjistit na hygienických stanicích.
    4. Pokud už se rozhodnete do znečištěné vody jít, nekoupejte se v ní déle než deset minut a hned se důkladně osprchujte.
    5. Kontrolujte břeh nádrže, protože právě tam se sinice hromadí. Změnit se to přitom může během několika hodin vlivem větru.
    6. Typický je pro znečištěnou vodu také zápach a velká vrstva propadajícího se bahna. To by pro vás mělo být varováním.
    7. Rizikové může být i pojídání ryb ze znečištěné nádrže. Všichni amatérští rybáři by tak své úlovky měli radši pustit zpátky do vody.

    Test na přítomnost sinic ve vodě Test na přítomnost sinic ve vodě | Martin Pekárek

     



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi