Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Primu kritizují za uprchlíky i v cizině. Švédský majitel žádá vysvětlení

Autor: tmp - 
2. června 2016
17:42

Údajně nevyvážené pokrývání uprchlické otázky na FTV Prima se stalo tématem i světových médií. Například ve Švédsku se kauze věnují hned dva významné deníky. Právě odtamtud totiž pochází mediální skupina, která televizi z poloviny vlastní. Ta prý momentálně s televizí jedná. Vyznění reportáží pro Blesk.cz zkritizoval také předseda českého profesního sdružení Syndikát novinářů Adam Černý.

„To, proč jsem vás svolala všechny, je téma uprchlická krize. Ta situace, víte sami dobře, že se během několika měsíců vyvinula do opravdovské krize, ke které je potřeba najít za prvé postoj a za druhé ho nějakým způsobem dodržovat,“ řekla šéfredaktorka zpravodajství Jitka Obzinová podle nahrávky zveřejněné serverem HlídacíPes.org na redakční poradě 7. září 2015. Pokud redaktoři odmítnou nastavený postoj dodržovat, nabízí jim ukončení pracovního poměru.

„Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání. Pokud to tak není, tak vlastně neakceptujete fakt, že jste tady zaměstnaní, a pak nemá cenu, abyste tady byli zaměstnaní,“ vyjádřila se také šéfredaktorka.

Prima: Jsme vyvážení

Podle některých jde o jasnou ukázku manipulace se zpravodajstvím, podle FTV Prima o nezávislý popis situací. „Dne 7/9/2015 se jednalo o redakční poradu, jejímž cílem bylo nastavit pro diváka srozumitelný a konzistentní redakční přístup k tematice probíhající uprchlické otázky. Na této poradě zazněly v rámci standardní diskuze různé názory,“ uvedla televize.

„Po této poradě zpravodajství televize Prima pokračovalo v každodenní redakční práci, kdy jedním z témat byla i tzv. uprchlická otázka. Jeho vyváženost potvrdila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání svou analýzou monitoringu zveřejněnou dne 15. 12. 2015 a následně i svým rozhodnutím o reportáži týkající se iráckých uprchlíků ze dne 19. 4. 2016,“ řekla mluvčí televize Jana Mrákotová.

Jenže právě ve zmiňovaném monitoringu Rada uvedla následující: „Vysílání ve svém celku příliš nedbalo na perspektivu samotných uprchlíků a vykreslovalo je spíše jako zdroj problémů pro Evropany. Takto výrazně eurocentrický pohled může implicitně posilovat odmítavé (protiuprchlické) postoje české veřejnosti.

Švédská média: Sabotáž svobodné žurnalistiky

Kauze kolem třetí nejsledovanější tuzemské televize FTV Prima se věnují také švédská média. Televizi totiž z poloviny vlastní švédská mediální skupina MTG. Podle deníku Aftonbladed proběhla v televizi „aktivní sabotáž svobodné žurnalistiky“ a jedinou možnou akcí je „odchod managementu TV Prima“. Incidentu se věnuje také největší švédský deník Dagens Nyheter, který označil dění v televizi za „vynucování negativního obrazu uprchlíků“.

Právě švédská mediální skupina řekla skrz svoji mluvčí serveru HlídacíPes.org, že má jasné standardy a politiku ve vztahu k nezávislosti, objektivitě a informacím založeným na faktech. „V těchto chvílích vedeme dialog s lokálním managementem televize Prima, abychom lépe pochopili události a téma, jež pokrýváte. V tomto okamžiku k věci nemáme žádný další komentář,“ řekla mluvčí Jessica Sjöbergová.

Poškozují pověst všech novinářů?

Dění v televizi kritizuje i jedna z autorit české žurnalistiky – profesní sdružení Syndikát novinářů. Podle jeho předsedy nahrávka skutečně dokazuje, že vyznění zpravodajství stanice je předem určováno. „Hodnocení je dáno předem a ne až ze získaných faktů, což odporuje novinářské zásadě odlišovat zpravodajství od komentáře. Tuto povinnost FTV Prima jako licencované stanici ukládá zákon a navíc se k jejímu dodržování sama zavázala tím, že se hlásí k Etickému kodexu Asociace televizních organizací,“ řekl pro Blesk.cz předseda Syndikátu novinářů Adam Černý.

Podle nezávislého sdružení novinářů je důležitý také způsob práce. „Předem určené zadání zpochybňuje důvěryhodnost zpravodajství, ať už jde o migrační krizi, nebo třeba domácí politiky nebo jednotlivé strany,“ řekl Černý.

Jiná situace by byla, pokud by se jednalo například o přiznaný deník politické strany, kde se předem daný názor či ideologie předpokládá. „Problém nastává ve chvíli, kdy je toto zadání utajené, neveřejné, takže divák, posluchač nebo čtenář o něm neví,“ upozorňuje odborník. Podle něj by měla televize sama svoje počínání co nejdříve a co nejdůkladněji objasnit. „Objasnění je důležité zvláště proto, že celá záležitost silně poškozuje pověst celé novinářské profese,“ dodal Černý.