Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Myslivce a rybáře má na mušce Brusel. Chce jim zakázat broky a olověná závaží

Autor: David Budai - 
2. června 2016
12:55

Rybáři, myslivci, sportovní střelci, mějte se na pozoru. Byrokraté v Bruselu chystají další omezení v rámci ochrany našeho zdraví a přírody. Evropská komise zadala speciální průzkum, který má ověřit škodlivost olova ve střelivu nebo závažích na chytání ryb. Na konci by mohl být úplný zákaz používat olovo pro tyto účely, což by hlavně pro myslivce znamenalo značnou komplikaci. Na chystanou změnu upozornil čtvrteční deník Právo, své obavy pro Blesk.cz potvrdily svazy myslivců i rybářů.

„Olovo ve střelivu je rizikem pro lidské zdraví a životní prostředí, zvláště pro některé vodní ptáky. Snězená použitá munice může usmrtit kachny. Maso zvířat, která munici sní, může být rizikové pro lidský organismus.“ To je jen část výčtu rizik, která na svém webu publikovala Evropská agentura pro chemické látky (ECHA). A tomuto regulačnímu orgánu Evropská komise v dubnu nařídila prozkoumat rizika olova i dalších látek, které by mohly být nebezpečné.

Novinku umožňuje evropská legislativa pro bezpečnost chemikálií REACH, kterou už v minulosti schválil Evropský parlament i členské státy včetně České republiky. Norma ve stručnosti říká, že všechny potenciálně nebezpečné chemikálie využívané v nejrůznějších prodávaných produktech budou prozkoumány a případně omezeny nebo úplně zakázány.

Případný zákaz používání olova v brocích či jiném střelivu, případně  pro výrobu rybářských závaží, by přitom mohl výrazně ovlivnit myslivost i rybolov, které mají v Česku dlouhou tradici. V neposlední řadě by se omezení dotklo třeba sportovců, kteří se věnují sportovní střelbě.

Myslivci v Česku jsou proti

„Myslivci jsou proti, protože jim to velice ztíží výkon práva myslivosti, hlavně co se týče lovu,“ řekl Blesk.cz Jan Matulka, předseda střelecké komise Českomoravské myslivecké jednoty. Podle něj už v minulosti v Česku zákaz olověných broků platil, ale ukázalo se, že náhražka v podobě ocelových broků neměla dostatečnou ranivost zvěře. „Zasažená zvěř se někdy nedohledala a umírala dlouho. Takže se to potkávalo se zákonem o týrání zvířat,“ vysvětlil Matulka.

Podle něj by se musel najít jiný materiál podobný olovu, který by byl pravděpodobně dražší. „Co se týče kulových nábojů, tam si vůbec nedokážu představit nějakou náhražku,“ uzavřel Matulka.

Rybáři budou za olovo těžko hledat náhradu

Komplikace by případné nové zákazy mohly přinést také rybářům. „Upřímně si nedovedu představit, jak by to fungovalo. Olovo se u nás používá nějakých 150 let a myslím, že by to bylo velké omezení,“ řekl Pavel Vrána z Českého rybářského svazu. Podle něj se náhrada za olovo pro závaží bude hledat jen velmi těžko. Buď by materiál byl drahý, nebo by výrazně zkomplikoval práci rybářů, protože by nebyl úplně vhodný. Jako příklad uvedl zinek nebo wolfram.

Olovo je totiž nejlevnějším a nejdostupnějším kovem používaným v rybařině, jiné materiály by tedy mohly tuto činnost výrazně prodražit. A to by se mohlo dotknout hlavně těch, kteří rybaření berou jako zálibu. Jen Český rybářský svaz sdružuje téměř 240 tisíc členů.

Zkoumání ze strany agentury ECHA bude trvat několik měsíců, poté vydá závěr, co s olovem bude. Potom už bude záležet na institucích EU, jak rychle se případný zákaz připraví a uvede do praxe.

zabijak ( 26. října 2018 09:00 )

EU AT NAM DA POKOJ A STARA SE O TO O CO MÁ AKORAD ŘEŠEJ ***INY ONI JENOM ZAKAZUJOU ALE AT NAVRHNOU NAHRADU A JAK TO ŘEŠIT MYSLIVCI ZAHODTE FLINTY RYBAŘI ZLOMTE PRUTY A ONI SE BUDOU SMÁT KOHO CHTĚJ PRANYŘOVAT STEJNĚ TAM SEDĚJ SAMY PITOMCI

tgbg ( 3. června 2016 07:45 )

Olovo je jed. To je naprosto v pořádku!!!

joudajoudovy ( 3. června 2016 06:58 )

nez se brusel pusti do myslivcu a rybaru, mel by odstranit vykaly i mrtvolny jed, kterym privsi hoste madam merkel zaplavuji krajinu a ohrozuji vodni zdroje. cholerou nemocny myslivec a rybar jiz nikoho olovem ohrozovat nebude.

Zbysmen ( 2. června 2016 19:31 )

Tak nakonec u nás rybáři odevzdaji udice a nafasuji harpuny. A myslivci luky a šípy

majojo ( 2. června 2016 13:56 )

 A co takhle našít celé té slavné EU do pr.delí broky se solí a párkrát jim zaseknout trojháček do koulí, aby přestali vymýšlet peechoviny a začali se věnovat problémům, které je opravdu důležité řešit?

Zobrazit celou diskusi