Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Českých jahod bude letos málo. Úrodu poškodily mrazy, kroupy a déšť

Autor: ČTK, mik - 
1. června 2016
11:50

Letošní úroda českých jahod klesne o 15 až 20 procent. Na středeční tiskové konferenci to uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Může za to problematické počasí, plody poškodily mrazy, kroupy a velké deště. Jahody jsou na tom ale ještě relativně dobře, tvrdí Ludvík. Ztráty jsou u jiných druhů daleko větší. 

Dalším problémem jsou podle Ludvíka jahody z ciziny, které snižují ceny a poškozují jména českých producentů. Ty z dovozu jsou často klamně označované za české. Do ČR se dováží přibližně 80 procent čerstvých jahod.

„Přežil jsem slovenský dovoz, španělský dovoz, začal jsem přežívat polský dovoz v roce 2005 a nejhorší je to nyní, když je dávají překupníci jako české jahody,“ popisuje situaci pěstitel z pražských Kunratic Jiří Jakoubek.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) problém vyřeší novela zákona o potravinách, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Díky němu nebude od příštího roku možné potraviny označovat logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebudou vyrobeny v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní.

Pěstitelé také mohou od letošního roku získat v rámci evropského programu rozvoje venkova novou dotaci. „Zemědělec, který začíná s ekologickým hospodařením, může od nás dostat až 18.000 korun na hektar. Pokud již pěstitel hospodaří v režimu ekologického zemědělství, může na hektar dostat téměř 16.000 korun, řekl Jurečka. Jahody jsou navíc zařazené mezi tzv. citlivé komodity, podle údajů ministerstva loni stát pěstitelům přispěl částkou 210 tisíc korun na hektar. 

V ČR se nachází 500 až 600 hektarů komerčních jahodníkových polí, s výnosem mezi pěti až sedmi tunami na hektar. Spotřeba je přibližně tři kilogramy na obyvatele.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi