Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Platy lékařů a sester se zvednou o 10 %. Spasí to české zdravotnictví?

Autor: sou, ČTK - 
31. května 2016
20:17

Vláda schválila navýšení výdajových rámců rozpočtů, ve kterých bylo i zvýšení plateb za státní pojištěnce. Ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi se tak podařilo zajistit finance na 10% navýšení platů pro zdravotnický personál. Česká asociace sester i Česká lékařská komora to vnímají jako pozitivní krok, ale zároveň uvádějí, že se uvidí, zda to bude stačit k zastavení odlivu lékařů a zdravotních sester nejen do zahraničí, ale i do jiných oborů. Navíc jednání vyvolalo i slovní potyčku mezi členy vládní koalice.

Pondělní schválení navýšení výdajových rámců rozpočtů doprovázelo i několik rozčarování. Prošla totiž navzdory ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Na tiskové konferenci po jednání kabinetu si pak stěžoval, že byl v klíčových hospodářských otázkách přehlasován „dvoukoalicí“ ČSSD a KDU-ČSL, která se podle něj dohodla ve stylu „ty mi schválíš vědu, já ti schválím státní pojištěnce“. „Já jsem měl dneska pocit, že jsem byl na vládě zbytečně. Ve všech mých návrzích jsem byl přehlasován, podle úředníků ministerstva je to velice neobvyklé,“ uvedl. 

Premiér Bohuslav Sobotka i vicepremiér a šéf lidovců Bělobrádek ale existenci „dvoukoalice“ popřeli. „V situaci, kdy ministerstvo financí nepřipravilo návrh tak, aby s ním mohla vláda souhlasit konsenzuálně, tak musí ve vládě rozhodovat hlasováním většina,“ řekl novinářům v reakci na Babišovu kritiku premiér. „Máme snahu, aby všechny tři strany spolupracovaly,“ uvedl. 

Vláda tak schválila mimo jiné i zvýšení plateb za státní pojištěnce ve výši 3,6 miliardy, které by měly alespoň částečně pokrýt vládní priority v roce 2017, a to zejména růst mezd zdravotnického personálu. „Navýšení plateb za státní pojištěnce ve výši 3,6 miliardy korun sice neodpovídá námi navržené částce, ale v každém případě umožní zvýšit zdravotnickému personálu mzdy o slibovaných 10 %,“ vysvětlil ministr Svatopluk Němeček

Zabrání 10% navýšení platů odlivu zdravotnického personálu do zahraničí?

Dlouhodobě jsou platy lékařů a sester velmi nízké a to vede k jejich odchodu do jiných oborů nebo do zahraničí. „Každé navýšení, konkrétně pokud jde na platy zdravotnických pracovníků, je pozitivní krok, který se počítá. Samozřejmě je otázkou, zda 10% navýšení zabrání odlivu sester z oboru nebo zda tu situaci stabilizuje,“ řekla pro Blesk.cz prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.

Navýšení se bude počítat ze základního platu. Ten například u nastupujících zdravotních sester vychází na zhruba 18 tisíc hrubého, takže se dočkají přidání o zhruba 1800 korun. 

Schválení navýšení vítá i Česká lékařská komora. „Na druhou stranu si ale nejsme úplně jisti, že to navýšení bude stačit,“ uvedl její mluvčí Michal Sojka s tím, že jde i o nárůst cen léků, které pacienti potřebují, a je také zapotřebí zvýšit úhrady nejen v nemocnicích, ale i v ambulancích. „Zvýšení platu o 10 % je otázka toho, že možná zpomalí jejich odchod do zahraničí, ale my potřebujeme naše lékaře, kteří už odešli do ciziny, nebo sestřičky, které odešly mimo medicínu, dostat zpátky,“ upozorňuje Sojka.   

Problém je i prý v systému vzdělávání

Také podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela není přidělená částka dostatečná. „Bude obtížné zachovat kvalitu a dostupnost péče, rozhodně se nepodaří zlepšit pracovní podmínky a povede to k dalším odchodům,“ řekl Engel. Ministerstvu se už podařilo prosadit zvýšení tarifní složky mzdy i v minulých dvou letech o 5 %. A v růstu chce pokračovat i nadále. „Do tří let chceme dosáhnout nárůstu celkem o dalších 30 %,“ uvedl mluvčí resortu Jiří Štoll. 

Nejen platy jsou ale prý problém, kvůli kterému mladí lékaři raději odcházejí do Německa. Česká lékařská komora vidí totiž problém i v českém systému vzdělávání. „V Německu se k nim lidé chovají jednoznačně. Vědí, co mají dělat, vědí, co se mají učit, vědí, kde se to mají učit, je to financované, takže je tam systém naprosto jednoduchý a funkční, kdežto u nás je to jeden obrovský chaos,“ míní Sojka. 

Na téma odlivu lékařů promluvil ve Studiu Blesk prezident České lékařské komory Milan Kubek:
Video Studio Blesk Milan Kubek - Blesk TV
Video se připravuje ...

Stejně tak i vzdělávání zdravotních sester by se podle něj mělo zjednodušit, protože není potřeba, aby každá sestra byla vysokoškolačka, ale je zapotřebí velmi funkční středoškolské vzdělávání. Na tom ministerstvo zdravotnictví pracuje. „Novela je v současné době v legislativní radě vlády. Cílem této novely je zjednodušení systému vzdělávání zdravotních sester a také zkrácení jeho délky tak, aby se (nikoli však na úkor kvality jejich odborné přípravy) mohly co nejdříve dostat do praxe,“ uzavřel Štoll. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

istyl ( 31. května 2016 21:24 )

zlepsi svoji praci? NE, zlepsi pristup k pacientum? NE, budou vice zaujeti pro praci? NE, zlepsi se vůbec něco? NE!...proste nestane se vůbec nic...

buban ( 31. května 2016 21:21 )

Zkusil/a jste někdy dovolenou "all inclusive" a pobyt v české nemocnici? Asi ne, jinak byste takový blábol nenapsal/a.

buban ( 31. května 2016 21:17 )

Rozhodně ne. Neboť kvalitní lékaři už dávno pracují v zahraničí, a to, co tu zbylo, jsou jen administrativní síly, které předepisují léky na objednávku farmaceutických firem.

tgbg ( 31. května 2016 20:53 )

Nespasí. Protože si lidé z nemocnic zase začali dělat dovolenou all inclusive.

havran2 ( 31. května 2016 20:34 )

Sestrám a personálu ano,ale doktoři jsou nenažraní ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud