Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nejlepší zemí pro život je Norsko, tvrdí OECD. Jakou příčku má Česko?

Nejlépe se prý žije v Norsku. Jak dopadla ČR?
Nejlépe se prý žije v Norsku. Jak dopadla ČR?  (Autor: Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
31. května 2016
18:23

Nejlepší zemí pro život je Norsko, za ním následují Austrálie a Dánsko. Vyplývá to z indexu kvality života, který sestavuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). České republice patří v žebříčku 21. místo, Slovensko se nachází na 24. příčce.

OECD na základě 11 kritérií hodnotí životní úroveň ve 38 zemích světa. Rozhodujícími faktory jsou například zdraví, výše a rozdělení příjmů ve společnosti, zaměstnanost, délka pracovní doby, bydlení, bezpečí, volný čas či spokojenost se životem.

Česká republika je podle OECD nadprůměrná například z hlediska osobní bezpečnosti, vzdělání či sociálních vztahů. Zaostává však v oblasti příjmů, zdraví či bydlení. OECD poukazuje rovněž na značnou propast mezi nejbohatšími a nejchudšími. Nejbohatší pětina populace v ČR podle ní vydělává téměř čtyřikrát tolik než nejchudší pětina.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aaobcanka ( 1. června 2016 02:24 )

Když tě lživě sousedka udá, seberou ti také děti. Tak tj. v Norsku, Anglii a severských zemí běžné. A začneš mluvit konečně rozumně !

aaobcanka ( 1. června 2016 02:21 )

Norsko má max. 5 mil. obyvatel. Jsou to tzv. fašisti, přidali se k Hitlerovi. Norské a severské země účelově prodlužují zadržování dětí u pěstounů, aby zapomněli na biologické rodiče. Pak i lidi začnou psát nesmysly typu : "Už je dítě u pěstounů dlouho, už jej nevracejte zpět." Ale neuvědomí si, že také mohou na základě lživého udání třeba sousedky přijít o dítě ! Norsko a ost. seveřané prý odebírají děti na základě lživých udání od závistivých sousedů, kolegů z práce apod. Žili tam naši příbuzní. Např. Norsko se potýká s incesty prý prakticky v každé rodině. Je jich zoufale málo na tzv. oživení krve. Jsou prý zčásti degenerovaní, rodí se postižené děti souložením mezi příbuznými. Kradou proto bílé, zdravé děti z kultivovaných rodin, nejlépe polské, české, slovenské, ruské, ukrajinské, litevské atd. Ze západních států si netroufnou, těch se bojí.

hugina ( 31. května 2016 19:19 )

Ano máte s Norskem pravdu. Již jsme se kluka ptali, jestli nechce na prázdniny do úžasného Norska. Na náměstí by dostal facku a my bychom si doma zatím odpočinuli. Nu což, proč toho nevyužít! V 18-ti by byl volný, uměl by několik jazyků, měl by našetřené konto....

Zobrazit celou diskusi