Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hlemýždí tempo řešení vepřína v Letech. Postaví stát raději novou farmu?

Autor: ČTK, David Budai - 
31. května 2016
05:50

Nejméně pět setkání s akcionáři problematického vepřína v Letech u Písku už absolvovali ministři Daniel Herman (KDU-ČSL) a Jiří Dienstbier (ČSSD). Posun v jednání o jeho odkupu je však podle informací Blesk.cz téměř neznatelný, podobně jako tomu bylo v posledních 20 letech. Situaci kolem vepřína, který stojí na místě, kde byl koncentrační tábor pro Romy, se dodnes nepodařilo vyřešit 12 vládám.

Už více než rok uplynul od první schůzky ministra kultury Hermana a ministra pro lidská práva Dienstbiera s akcionáři prasečí farmy v Letech. Schůzek od té doby proběhlo nejméně pět, ale situace zatím nevypadá o moc více optimisticky, než tomu bylo v předchozích letech.

Situaci vepřína, který leží v místě pietního místa romského holocaustu, se snaží tuzemské vlády řešit už více než 20 let, tedy od chvíle, kdy byl památník otevřen. Česko za neschopnost věc vyřešit kritizoval Evropský parlament a před třemi lety vyzval k uzavření farmy také Výbor OSN pro lidská práva. Jenže žádné řešení zatím neexistuje, přestože se vláda ve své strategii pro integraci Romů zavázala, že vepřín do roku 2020 z Let zmizí.

Jednání sice podle ministerstva kultury intenzivně probíhají, ale k žádným konkrétnějším návrhům se zatím nedošlo. „Na obou stranách je vůle se dohodnout, což pan ministr vidí jako pozitivní změnu, protože předtím ona vůle k dohodě nebyla zřejmá,“ řekla Blesk.cz mluvčí rezortu Simona Cigánková.

Jde o první výraznější posun po téměř 10 letech. Naposledy se situací intenzivněji zabývali ministři Džamila Stehlíková (SZ) a Michael Kocáb ve vládě Mirka Topolánka. Jednání tehdy došla poměrně daleko, ale ztroskotala na neschopnosti státu a majitelů najít vhodné místo pro přesun vepřína i potřebné finance. Topolánkova vláda tehdy od záměru odkupu odstoupila.

Jednáme, tvrdí ministři. Zatím bez výsledku

„My v této věci jednáme, ale v tuto chvíli není nic k tomu, co bychom mohli sdělit jako zásadní změnu. Jde nám o to, aby zde bylo důstojné pietní místo. Je pochopitelné, že pro pozůstalé obětí je těžko přijatelné, že na takovém místě stojí vepřín,“ prohlásil Dienstbier v polovině května poté, co památník v Letech navštívil.

Skutečnost, že jsou jednání teprve v začátcích, potvrzuje i rezort financí pod vedením Andreje Babiše (za ANO). „Jednání nejsou ve fázi, kdy by byl vznesen požadavek na zajištění prostředků ze státního rozpočtu,“ uvedla Kateřina Vaidišová z ministerstva financí. Právě Babiš je tím, na koho by v případě úspěšných jednání směřoval požadavek na peníze ze státní pokladny.

V současné době vznikají odborné posudky, které určí případnou cenu výkupu. Podle ministra Hermana se však představy státu a majitelů vepřína diametrálně liší. „Na stůl ještě nebyla položena žádná částka. Představy se zatím liší v řádech,“ řekl Herman v rozhovoru pro Respekt. Podle něj firma žádá stovky milionů korun, stát chce ale nabídnout jen desítky. Kdy se jednání posunou ani kdy by mohly být posudky hotové, zatím není jasné.

Stát možná postaví novou farmu

Jednou z variant, o které se stále častěji začíná mluvit, je postavení úplně nové prasečí farmy na jiném místě, a to na náklady státu. To, jestli by tato varianta vyšla daňové poplatníky levněji, však ministerstvo kultury nechce komentovat.

Tábor v Letech byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní tábor. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se nevrátilo ani 600 romských vězňů. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů.

st.rec ( 31. května 2016 11:39 )

Teda D-bier má vražedné pracovní tempo!Vůbec nevím proč by s měl fungující podnik nějak rušit nebo zavřít.

mistr_yoda ( 31. května 2016 06:41 )

Pojďme na to spolu a neserme se s tím, rozpálíme pece a zůstane jen dým.

Zobrazit celou diskusi