Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bouřky napáchaly škody za stovky milionů. Pojišťovny už vyplácejí peníze

Autor: mts, ČTK - 
30. května 2016
15:46

Krupobití a přívalové deště, které byly minulý týden na řadě míst ČR doprovázeny lokálními povodněmi, způsobily klientům pojišťoven tisíce škod za celkem stovky milionů korun. K případům z počátku minulého týdne se přidaly další stovky událostí o víkendu. První škody již pojišťovny vyplácejí.

„Z důvodu nepříznivého počasí, které v uplynulém týdnu zasáhlo naši republiku, máme v tuto chvíli hlášeno 2800 škod za zhruba 147 milionů korun,“ řekla v pondělí mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Jde zejména o škody způsobené krupobitím.

Škody způsobily ale také další živly, zejména záplavy, blesky či vichřice. „Budeme-li hovořit pouze o uplynulém víkendu, pak evidujeme zatím přes 600 škod za celkem 24 milionů korun. Víkendové živly řádily zejména ve Středočeském a Jihočeském kraji a největší škody způsobilo krupobití,“ dodala.

Kooperativě za víkend klienti nahlásili ještě 300 škod z bouřek na začátku minulého týdne. Celkem nyní eviduje 1500 škod za 46 milionů korun. „Přes 250 škod jsme už ukončili a klientům jsme vyplatili tři miliony korun,“ uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Z víkendové druhé vlny klienti prozatím nahlásili přes 160 škod. „Hlavní nápor hlášení z víkendových bouřek očekáváme v průběhu dneška a úterý. Celkem by se mohly vyšplhat na stejnou úroveň jako škody z minulého týdne,“ odhadl.

Mezi nahlášenými škodami převládají zatopené sklepy a přízemní podlaží. Kroupy pro změnu zanechaly své stopy na střechách rodinných domů, pergolách a sklenících. Desítky nahlášených škod již byly zlikvidovány a poškození mají peníze na svých účtech, upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

V úterý přijdou další bouřky

Většinu Česka během úterý znovu zasáhnou bouřky, které mohou být občas intenzivní. Někde je doprovodí přívalové srážky s úhrny kolem 30 milimetrů za hodinu, kroupy a nárazový vítr s rychlostí kolem 72 kilometrů za hodinu.

V sobotu silné bouřky s přívalovým deštěm zasáhly zejména jih země a východní Čechy. Počátkem minulého týdne bouřky a krupobití postihly hlavně střední Čechy. Nejčastěji šlo o rozbité střechy, případně poškozená skla a karosérie automobilů.

Podívejte se, jak bouřky, kroupy a déšť v Česku řádily:

Zobrazit celou diskusi