Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trojice měla padělat pasy pro migranty. Česká policie cizince zadržela

Dvě skupiny převaděčů prodávaly migrantům falešné doklady (ilustrační foto).
Dvě skupiny převaděčů prodávaly migrantům falešné doklady (ilustrační foto).  (Autor: ČTK, Reuters, EPA)
Autor: ČTK, mik - 
30. května 2016
14:15

Česká policie zadržela tři cizince, které podezírá z padělání dokladů určených k nelegálnímu vstupu do Evropské unie a pobytu v ní. V pondělí to sdělil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Cizinci spolupracovali s dvěma skupinami převaděčů, kteří se specializovali na migranty.

Tyto skupiny uprchlíkům poskytovaly falešné doklady pro cestu do dalších evropských zemí. Zadržení cizinců je součástí akce, která vyvrcholila minulý týden v Aténách zatčením 16 cizinců, dalších sedm bylo podle dřívějších informací zadrženo v ČR a ve Francii. 

Hanták zmínil, že česká policie na případu skupiny cizinců ze Súdánu, Ukrajiny a Konga, kteří údajně v Česku obstarávali odcizené nebo ztracené doklady a následně je zasílali k padělání do Atén, pracovala od listopadu 2014. Podezřelí podle policie vykupovali i platné doklady přímo od majitelů.

Cizinci prý vedle dokladů totožnosti distribuovali i vízové schengenské štítky, které dostávali od padělatelů v Řecku. Ti jim je zasílali prostřednictvím zasílatelských společností. V Česku byly tyto padělané štítky pozměněny na data cílových uživatelů. Cena závisela na kvalitě, druhu a zemi vydání štítků. Mohla se vyšplhat až na několik tisíc eur. 

Trojici mužů ve věku 30 až 39 let, kterou počátkem května zadržela policie v ČR, hrozí v případě odsouzení až deset let vězení. Obvinění jsou ve vazbě. 

Média minulý pátek informovala, že řecká policie rozbila dva spolupracující gangy údajných převaděčů ve spolupráci s Europolem. Podle policie členové skupin zajišťovali uprchlíkům hladkou cestu z Řecka dál do Evropy, mimo jiné do Rakouska, Švédska, Británie, Německa, Itálie, Španělska, Francie a ČR. Mezi podezřelými zatčenými v Řecku je osm občanů Bangladéše, šest Súdánců, Pákistánec a Syřan.

Případ však není zcela uzavřen, policie pátrá po dalších lidech, kteří ke zmíněným gangům patřili nebo s nimi spolupracovali.

kokorot ( 31. května 2016 05:43 )

vona už si tě biska najde, pak ti ukážou černý čechy

Nezadat ( 30. května 2016 15:24 )

Ne vypálit,ale vpálit do prastřed čela.

308win ( 30. května 2016 15:07 )

Všechny účastníky tohoto obchodu ihned nekompromisně vyhostit a na čelo vypálit značku doživotně nežádoucí.

Zobrazit celou diskusi