Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

U zubaře si dost připlatíte. Ceny výkonů vyskočily až o 40 procent

Zubaři v Česku podražili. V cizině je ale ještě dráž, argumentují.
Zubaři v Česku podražili. V cizině je ale ještě dráž, argumentují.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: sou - 
30. května 2016
10:40

Ceny zákroků u stomatologů se zvýšily za poslední roky až o 40 procent. Vyplývá to aspoň z průzkumu, který deník MF Dnes udělal zhruba ve stovce ordinací. Zubaři, kteří poplatky nezvedli, byli podle šetření výjimkou. Podle stomatologů jsou jejich ceny v porovnání s cizinou stále nízké. Náklady na minutu výkonu se prý pohybují kolem 25 až 90 korun. Vinu za doplácení stomatologických zákroků přisuzují zastaralému seznamu výkonů hrazených ze zdravotního pojištění.

„Současný seznam hrazených výkonů odpovídá koncepci stomatologie před dvaceti, nebo dokonce třiceti lety,“ uvedl pro MF Dnes Zdeněk Poledna z pražské Polikliniky Prosek. Pojišťovny podle něj nehradí některé moderní metody, jako je například rekonstrukce zubů bílými adhezivními materiály, a na keramické korunky a můstky přispívá pojištění jen velmi málo. Ministerstvo zdravotnictví nicméně se změnami nepočítá. 

V průzkumu se navíc ukázalo, že se doplatky za běžné zubařské zákroky v Česku můžou lišit až o tisíce korun. Cenu pro pacienta prý ovlivňuje především materiál a přístroje, s nimiž lékař pracuje. Rozdíl můžeme najít už u výplně z dózovaného amalgámu, kterou pojišťovna nehradí a lékaři u ní mají na výběř z několika různých materiálů.

Zatímco v ordinaci na Ústecku má pacient takovou už za 200 korun, v Karlových Varech ho vyjde na zhruba desetkrát tolik. Stejné je to i u „bílé plomby“, která se pohybuje od 150 korun až do tisícovky.

Podobné cenové rozpětí je vidět i u čištění zubních kanálků. V Děčíně se za jeden vyčištěný kanálek účtuje 150 korun, ale velká část dalších ordinací, kde se reportéři deníku ptali, účtuje za stejný výkon čtyři i šest tisíc korun. „Zubař tento výkon dělá pod mikroskopem. A ten může stát několik set tisíc, ale také dva miliony,“ vysvětluje důvody odlišných cen zubní lékař Petr Hajný z pražské kliniky Smille. 

Cenu dále ovlivňuje nákladné vzdělání zubaře. Například Lukáš Kaloč za vzdělávací kurzy zaplatí ročně až 350 tisíc korun, aby získal špičkové informace o nejnovějších metodách léčby. „A také je rozdíl, když si někdo zařídí ordinaci za 200 tisíc, nebo za několik milionů,“ uvádí s tím, že jeho ordinace stála zhruba pět milionů.

Částečně s ním souhlasí i zkušený brněnský stomatolog Pavel Doubrava. Dražší zubař může vyšší kvalitu slibovat. „Modernější postupy a techniky znamenají kvalitnější péči. Ale vyšší cena neznamená vždy vyšší kvalitu,“ upozorňuje.

anna1234 ( 30. května 2016 13:57 )

..tak to já jdu od zubaře vesele...uf, mám to za sebou a když zmizí radostná euforie, pak se teprve pomalu naštvávám kvůli penězům

anna1234 ( 30. května 2016 13:51 )

..ale on myslí zřejmě čep do kořene zubu, na který se nasadí korunka. Do dásně se dává implantát a to je pálka kolem 20 tisíc i víc na jeden žub. Jinak souhlas, jednak úsměv bez zubů fakt nic moc a taky člověk vypadá bez zubů podstatně starší a taky se ani pořádně nenají.

anna1234 ( 30. května 2016 13:30 )

.. když ti vypadne plomba, tak půjdeš a dáš zub rovnou vytrhnout?

hejhej ( 30. května 2016 13:00 )

Mnozí zubaři si nechají platit ne rozdíl, ale plnou cenu, kterou hradí pojišťovna, takže, pokud si to pacient výpisem nezjistí, zubař má zaplaceno 2x. Zubaři hřeší především na to, že je jich málo a že ošetření zubů jsou nutná, proto zvýšují ceny, mnohdy nehorázně. Ještě si přivýdělavají mnohdy zbytečnou dentální hygienou a zbytečně předraženými přípravky, které prodávají přímo v ordinacích.

tomtelini ( 30. května 2016 11:30 )

Přestal jsem k zubaři chodit a ušetřil jsem peníze i zuby.Budu chodit jenom trhat. Zubaři nejsou doktoři, ale především nenažraní podnikatelé ať se nám to líbí nebo ne. Také jsem si dříve připlatil i 2.000 za čep, ale to bylo naposled.

Zobrazit celou diskusi