Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Exkrementy, špína a nemyté ruce v SAPĚ: Inspekce zavřela restaurace

Autor: tmp - 
29. května 2016
15:21

Skutečně nechutný pohled se naskytnul kontrolorům ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce při prohlídce čtyř restaurací v areálu pražské tržnice SAPA. V jedné z nich dokonce deratizéři přímo před inspektory aplikovali postřik proti škůdcům, a to hned vedle nebalených potravin. Inspekce tak okamžitě zakázala provoz třech ze čtyř restaurací.

V průběhu kontroly, kdy inspektoři monitorovali hygienické nedostatky, se do provozovny dostavili pracovníci deratizační firmy Pragoclean. Ti začali aplikovat postřik proti škůdcům v bezprostřední blízkosti nebalených potravin, přímo v prostorách pro přípravu pokrmů,“ řekl o kontrole restaurace Pho Quan tiskový mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Kontroloři nemohli uvěřit svým očím, a namístě tak zakázali další užívání prostoru. Situace byla tak špatná, že přímo n místě inspektoři zakázali i prodej přes 30 kil rozpracovaných pokrmů.

Také druhá z kontrolovaných restaurací Hanh PHAM THI měla zásadní hygienické nedostatky. „V provozovně zcela chyběl přístup k teplé vodě a personál tak nemohl zajistit hygienickou očistu výčepního skla a nádobí. K dispozici byl jediný nerezový dřez a chybělo vybavení pro očistu rukou zaměstnanců,“ uvedl Kopřiva. V této restauraci byl nános špíny a zbytků jídla téměř všude. Do provozovny navíc mohla volně vstupovat zvířata.

I vedlejší restauraci Dong Do inspektoři zakázali dál užívat. Na místě totiž nalezli kromě špíny také trus. „Při kontrole inspektoři zjistili, že provozovna není adekvátně zajištěna proti pronikání škůdců a ve skladu s nápoji a potravinami se vyskytují exkrementy hlodavců,“ uvedl Kopřiva.  Restaurace zůstanou zavřené, dokud provozovatelé neodstraní zjištěné nedostatky, což inspektoři sami prověří. Navíc jim teď hrozí správní řízení a uložení pokuty.

hofihofi ( 29. května 2016 20:02 )

Dobry prase, vsechno snese. Zajimavy je fakt, ze se od vietnamcu nikdo nenakazil a v cistejch provozech je to kazdou chvili

kiwi65 ( 29. května 2016 18:41 )

 Myslíte si snad že českých hospodách je to jiný?Když si kdejakej exot otevře hospodu jen kvůli tomu že je to nejsnadnější možnost jak zbohatnout?Na výplaty nemá(musí si postavit vilu,jezdit mercedesem)investice do podniku nulová,personál dělá buď načerno nebo za minimum,všude špína,humus.Vybavení na úrovni 80 tých let,ale nic investovat nikdo nebude,až to bude nepoužívatelný tak skončí a půjde zas jinam.A o tom to je.Díky tomu tady pak můžou machrovat samozvanci tipu Pohlreicha atd.

kerloss ( 29. května 2016 17:47 )

vzdyt je to normalni uz nekolik petiletek co vetnamci obchoduji v CR. Lidi u nich nakupuji za levno a pak si jeste stezuji. Kdyby nenakupovali i vetnamci by se museli prizpusobit cistote a kvaplite. jen by to nebylo uz tak levne.

mash ( 29. května 2016 17:15 )

Něco podobnýho jsem viděl u nás ve vietnamské večerce (špína a myší trus). Nehledě na to, že vietnamec rovnal chleba do regálů "holejma" a evidentně špinavejma rukama. Hnus! Do tý večerky chodím už opravdu jen v naprostý nouzi a kupuju jen balené potraviny, jejichž obal doma před rozbalením ještě raději opláchnu. Vietnamci jsou s hygienou asi úplně jinde, než my.

1pravda1 ( 29. května 2016 15:43 )

A co vám jde? Toto je přece ta volná ruka trhu každý hospodský si přece podle např. ODS může podnikat jak chce a kouřit si kde chce, majitel restaurace je přece neomezený pán svého podnikání a nikdo ho přece nesmí regulovat, když neohrožuje zdraví tabákový kouř . Podnikatel nesmí mít žádná omezení ve své restauraci a klidně típat popel do jídla, všechno je přece omezování volného trhu podnikání i krásně provedená integrace Vietnamců, kteří nepochopili, že čistota je půl zdraví

Zobrazit celou diskusi