Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Americký konvoj je ve Vyškově. A Sobotka slíbil peníze pro armádu

Autor: tmp/čtk - 
28. května 2016
18:51

Konvoj amerických vojáků v sobotu se čtyřhodinovým zpožděním dorazil po přenocování v Praze do kasáren ve Vyškově. U silnice ve Vyškově je čekalo pár rodičů s dětmi, ale také asi deset odpůrců ze strany Národní demokracie. Jeden z nich chtěl konvoj zastavit tím, že se postavil před vojenské auto. Policie ho ale rychle vyvedla. Odpoledne vojáky přivítal premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého vzrostl význam členství České republiky v NATO.

Konvoj do Česka dorazil v pátek. Noc na sobotu strávili vojáci v ruzyňských kasárnách. Od rána se přesouvali do Vyškova a menší část do Přáslavic v Olomouckém kraji. „V neděli mají na programu výcvik na trenažérech v centru simulačních technologií. Mohou si vyzkoušet trenažér bojových vozidel české armády, ať už je to Pandur, bojové vozidlo pěchoty, tank T72 nebo Tatra 810,“ uvedla mluvčí vyškovského vojenského areálu Monika Nováková. Cvičení se účastní i čeští vojáci.

„Na trenažérech budou nasimulovány různé způsoby terénu i klimatických podmínek. V rámci programu je naplánovaná i bohoslužba ve spolupráci českých a amerických kaplanů a pak ukázka techniky veřejnosti,“ řekla a dodala, že Američané si po celý pobyt připravují vlastní stravu v polní kuchyni, kterou mají postavenou v kasárnách. V pondělí se přesunou z Moravy na vojenské cvičení do Pobaltí.

Do Vyškova přijel vojáky pozdravit premiér Sobotka, který zdůraznil, že je potřeba prohloubit spolupráci spojenců. „Je nutné si uvědomit, že se zhoršila bezpečnostní situace ve světě. Máme konflikty v blízkosti Evropské unie, ať už je to zamrzlý konflikt na Ukrajině, válka v Sýrii, střety v Libyi nebo nebezpečí terorismu,“ řekl novinářům Sobotka.

Výdaje na obranu se budou zvyšovat

Podle premiéra je dobře, že Američané jedou na cvičení přes Českou republiku a že se to využije k nedělnímu společnému cvičení. „Že projíždějí přes nás, to je symbol solidarity. Máme tady spojence, se kterými můžeme počítat. Na bezpečnostní rizika nejsme sami a je vidět, že bylo správné rozhodnutí, že se Česká republika integrovala do Evropské unie a do Severoatlantické aliance,“ řekl Sobotka.

Podle premiéra je pro vládu posilování bezpečnosti jednou z priorit. „S koaličními partnery jsme se dohodli, že po letech prudce klesajících výdajů na obranu budeme postupně navyšovat rozpočet armády na 1,4 procenta HDP do roku 2020. Musíme poskytnout potřebné finanční zdroje pro modernizaci vojenské techniky i zajištění kvalitního vojenského personálu,“ dodal předseda vlády.

Odpůrců bylo asi deset

Loni Českem projížděly dva podobné konvoje americké armády. Velkou pozornost vzbudil především první z nich. Ozvalo se mnoho kritických hlasů, nakonec ale vojáky vítaly tisíce příznivců. V pátek se příjezd vojáků obešel bez velké pozornosti veřejnosti. Na trase konvoj sledovali jednotlivci nebo menší skupinky lidí. A podobně i v sobotu ve Vyškově přihlížela jen hrstka lidí. Pár dětí a dospělých lidí, kteří se přišli podívat, doplnila desítka odpůrců, která mávala na Američany různými transparenty, například s nápisem „I have a dream to destroy The United States“ (Mám sen zničit Spojené státy).

Američtí vojáci přijeli do České republiky v pátek z bavorské základny ve Vilsecku. Celkem má konvoj projíždějící Českou republikou na cvičení do Pobaltí asi 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky. V pátek v Praze vojáky v areálu kasáren pozdravili ministr obrany Martin Stropnický (ANO), americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro a náčelník Generálního štábu Josef Bečvář.

Stropnický prohlásil, že průjezd konvoje je významný jak politicky, tak z hlediska spolupráce armád členských zemí NATO. „V Evropě jsme si zvykli, že mír je automatismus a že je takříkajíc zadarmo. Bohužel, bezpečnostní situace se změnila,“ uvedl ministr.

hejhej ( 29. května 2016 08:46 )

Američané začínají okupoat Evropu. Nestačí, že vyvolávají války v afrických zemích. Chtějí ovládnout celý svět a vyprovokovat Rusy, aby byla třetí světová válka.

eda22 ( 29. května 2016 01:11 )

Národní demokracie, to je ten lidský odpad v čele s Bartošem, ne?

Ruudazvostravy ( 28. května 2016 22:30 )

 Holt s U(datnou) S(owjetckou) A(rmádou) na vječný časi a nigdy jynáč.

tgbg ( 28. května 2016 19:53 )

sovětské bombardování českých měst, k němuž došlo na samém sklonku války 8. a 9. května. Zahynulo při něm přes 1300 lidí. V Československu se ale o náletech muselo mlčet, Sověti přitom už v 60. letech neměli problém svou akci přiznat. Právě v době, kdy Pražané vítali ruské vojáky, se nad Mladou Boleslaví objevila neoznačená bombardovací letadla, která ve třech vlnách svrhla na město 700 bomb o váze od 2,5 do 500 kilogramů…

tgbg ( 28. května 2016 19:26 )

Je potřeba ukázat ruským imperialistům a válečným štváčům, že by tentokrát tvrdě narazili. Ne jako při napadení Československa v r. 1968.

Zobrazit celou diskusi