Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Michaláková bojovala u soudu o syny. Podpořil ji psycholog, co řešil Breivika

Autor: simao, ČTK - 
27. května 2016
16:35

U norského soudu vypovídali kvůli sporu Evy Michalákové s Barnevernetem mj. její exmanžel, sestra i dědeček chlapců Jiří Pavelka. Michalákovou podpořil také uznávaný norský psycholog Per Kaald, který se staral o policisty vyšetřující řádění masového vraha Anderse Breivika. Mimo soudní síň museli zůstat český právník Pavel Hasenkopf i poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), které, stejně jako novináře, nepustila norská soudkyně dál. Michaláková nyní bude čekat na doručení verdiktu.

Soud začal v norském městečku Hokksund ve středu a o průběhu jeho začátku informovala Blesk.cz poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která se případu dlouhodobě věnuje.

Ve čtvrtek přišla na řadu svědectví dalších lidí – z norské sociálky Barnevernet, exmanžela Josepha Michaláka a pěstounů, kterým byli chlapci Denis (11) a Davídek (7) svěřeni.

V pátek následovala výpověď Evy Michalákové i jejího otce. „Dnes vypovídala Eva Michaláková a její sestra, dále dědeček chlapců, na telefon měli dobrozdání pana Per Kaalda, což je velmi známý psycholog v Norsku a Evě Michalákové je údajně oporou. Vypovídali i svědkové ze školky, kde Eva Michaláková nyní pracuje, a zdravotní sestra,“ uvedla pro Blesk.cz poslankyně Chalánková.

Michaláková podala odvolání proti rozhodnutí soudu, který ji zbavil rodičovských práv a mladšího Davídka měl dát k adopci. Odvolací jednání však poznamenaly spory o to, kdo může být přítomen v soudní síni. Chalánková, ani český právník Michalákové Pavel Hasenkopf to nakonec být nemohli. 

Dědečkovi kluků nepovolili schůzku po soudu

Podle českých stížností od norského soudu měla Michaláková kratší dobu na svou výpověď než Barnevernet a nestihla říci vše, co chtěla. „Druhá strana dostává daleko větší prostor ke svým vyjádřením, zatímco důkazy paní Michalákové, které by popíraly některá tvrzení Barneveru, nejsou připouštěny,“ postěžoval si v průběhu líčení Hasenkopf.

„Co se časového srovnání týče, dnešek byl pro Evu Michalákovou příznivější. Předchozí dva dny byly spíše pro další strany – pro pana Michaláka, jeho svědky a pro Barnevern,“ zmínila Chalánková a opět uvedla, že ani přes nevpuštění do soudní síně svého letu do Norska nelituje.

„Eva Michaláková bývá opravdu velmi, velmi vyčerpaná, ale prostě to už tak je, nese tady celý soud statečně a my s ní. Myslím si, že je dobře, že tady jsme, protože ta podpora tady je důležitá jak radou, tak i psychickou a fyzickou podporou, že tady není sama,“ zmínila poslankyně.

Dědeček chlapců Jiří Pavelka upozornil na jinou věc: „Podle toho, jak se situace odvíjí, dochází k dalšímu oddalování kontaktu s dětmi. Šance, abych viděl děti, abychom se jako rodina s nimi mohli pravidelně setkávat, se zase vzdaluje.“ Ani jemu totiž nebyla povolena schůzka s jeho vnuky po soudu.

Ministr Chovanec na horké lince kvůli pasům

Poslankyně Chalánková mezitím na dálku zaslala poděkování prezidentu Zemanovi, který do Sněmovny poslal jejímu šéfovi Janu Hamáčkovi (ČSSD) návrh smlouvy k vyřešení mezistátního postavení dětí v takových případech.

Děkovala však i ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Proč? „Řešili jsme horkou linkou s panem ministrem Chovancem otázku toho, jestli musí a nebo nemusí Eva Michaláková vydat české pasy chlapců pěstounům. Operativně a obratem vypracovali obsáhlé stanovisko. My ho nyní analyzujeme, nicméně potvrzuje se nám to naše stanovisko, které říká, že Eva Michaláková bez kontroly by pasy dát neměla, protože je pořád zákonnou zástupkyní chlapců a jako matka je za pasy chlapců českému státu zodpovědná,“ uvedla Chalánková.

„To jsou dva lidé, kteří učinili kroky. Já se ptám, proč se ale pan Kapitán, paní ministryně Marksová, pan premiér nezajímají o české občany? Oba chlapci mají pouze a výlučně české občanství,“ upozornila Chalánková. Rozlítila se přitom nad počínáním norské sociálky Barnevernet, která dle ní od začátku případu před pěti lety hned několikrát pošlapala základní práva matky i jejích dětí.

Michaláková bude čekat na písemný verdikt

„Chci věřit tomu, že norský soud skutečně rozhodne spravedlivě a ve prospěch dětí. I matce jde o nejlepší blaho jejích synů,“ řekla poslankyně ohledně verdiktu soudu. Soudkyně by měla rozhodnout dnes, ale verdikt hned známý nebude. „Do čtyř týdnů by měli vydat písemné stanovisko a doručit ho paní Michalákové. Chci věřit tomu, že by to mohlo třeba být i dříve. Nechci předjímat vůbec, jakým způsobem soud rozhodne, ale chci věřit, že rozhodne spravedlivě a ve prospěch dětí,“ uvedla Chalánková. 

Norská ambasáda už dříve uvedla, že úřad děti Michalákovy neodebral bezdůvodně a že matka českým úřadům o případu předala neúplné informace.

„Už to odebrání bylo na základě vykonstruovaného obvinění, které se neprokázalo, bez jakékoli návštěvy a kontroly sociálních pracovníků doma v rodině,“ zmínila Chalánková, podle níž se žádné podezření na zneužívaní do této chvíle nepotvrdilo.

Norské úřady nyní také tvrdí, že starší z chlapců nejeví o kontakt s matkou zájem. „Cíleně a úmyslně přetrhávali vazby dětí s matkou. To není lidské, není to vůbec normální, neměli žádný důvod. Jsou to vymyšlené, vylhané věci, nedoložitelné,“ uvedla Chalánková s tím, že pokud nyní skutečně budou děti říkat, že je jim dobře v pěstounských rodinách, je to jen důsledek „zlého konání a porušení úmluv“.

Čtyři varianty, co bude dál. Ve hře je i Štrasburk

Právník Hasenkopf v Norsku novinářům řekl, že jsou v zásadě čtyři možnosti, jak by soud mohl dopadnout. První možností je, že soud potvrdí rozhodnutí krajské komise zbavit Michalákovou rodičovských práv a vydat souhlas k adopci.

„V takovém případě se samozřejmě opět odvoláme, a když to bude nutné, skončíme až ve Štrasburku. Chtěl bych připomenout příslib premiéra Sobotky, že v takovém případě ČR podpoří paní Michalákovou v řízení ve Štrasburku,“ uvedl Hasenkopf.

„Druhá možnost je, že bude zamítnut návrh Barnevernu a pěstounů na zbavení paní Michalákové rodičovských práv a adopci, ale děti zůstanou dál u pěstounů zhruba v tom rozsahu styků, který dnes existuje. To opět nebudeme považovat za dobrý výsledek a dál se budeme odvolávat,“ prohlásil Hasenkopf.

Třetí variantou podle něj je, že by soud zamítl zbavení rodičovských práv a adopci. „Sice by nevrátil děti do péče paní Michalákové, ale rozšířil by počet jejích styků s dětmi tak, aby děti a jejich matka dostaly možnost najít si k sobě cestu zpátky, protože poté, co jsou děti polovinu svého života v péči cizích lidí, je těžko můžeme vracet zpátky ze dne na den,“ pokračoval Hasenkopf.

Čtvrtou variantou je, že by soud vrátil děti zpátky matce, v tento výsledek ale právní zástupce Evy Michalákové nevěří.

severnik ( 28. května 2016 14:16 )

Ona neni zdravotni sestra!!!!

mistr_yoda ( 27. května 2016 21:42 )

Ty debile, jak může nechat unést děti, když ani neví kde bydlí?

bum-bec-bum ( 27. května 2016 18:41 )

Marxovou a Kapitánka nezajímá nějaký Barnevernet. Ti dva si budou prdama ohřívat svoj židli tak dlouho jak to jen půjde. Oba vyhodit! Jou to jen kývalkové a hou. no zařídí. Kecalové, ohřívači židlí.

bum-bec-bum ( 27. května 2016 18:39 )

Debile, a co je to za rodiny, kde kluci žijí? Buzíci vychovávají jedno dítě. Machalákovou zbavili rod.práv protože to medializovala. Víš hou.no o Barnevernetu. Mluvils by jinak, kdyby i uradli tvoje dítě. Není normální, aby v jedné zemi žilo tolik dětí u pěstounů jako je tomu v Norsku.

mistr_yoda ( 27. května 2016 18:22 )

Dejte těm klukům pokoj, ať prožijí hezké mládí u pěstounů, když jim ho psychopatka Michaláková nebyla schopna zařídit. P.S. Jak je možné, že rodičovských práv nebyl zbaven pan Michalák, ale jen paní Michaláková?

Zobrazit celou diskusi