Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ocelové kontejnery, tajná mise: Do Temelína dorazilo jaderné palivo za miliardy

Autor: ČTK, bud - 
23. května 2016
19:11

Desítky tun jaderného paliva byly v uplynulých týdnech tajně dovezeny a uskladněny v elektrárně Temelín. Převoz čerstvého paliva zahrnuje přísná bezpečnostní opatření a ví o něm jen pár desítek lidí. Kontejnery pro palivo navíc musí odolat pádům z velkých výšek i ohni.

Zatímco v Německu převoz jaderného paliva často doprovázejí protesty aktivistů, v Česku je situace o poznání klidnější. Zvláště uskladňování ještě nepoužitého paliva podléhá totiž přísným bezpečnostním opatřením. „Trasa, termíny nebo ochrana transportu jsou z bezpečnostních důvodů tajné,“ řekl Blesk.cz mluvčí elektrárny Temelín Marek Sviták.

Prozradil alespoň to, že 80 palivových souborů, které byly v průběhu dubna a května dovezeny do skladu přímo v jaderné elektrárně, bylo vyrobeno v ruské korporaci TVEL a cestou do Česka muselo urazit několik tisíc kilometrů. Přeprava probíhala částečně letecky a po silnici. O celém procesu doplňování zásob a podrobnosti o přepravě ví jen malý okruh lidí. „Jde řádově o desítky, lidí. Všichni musí mít bezpečnostní prověrku,“ uvedl Sviták.

Kontejner odolá ohni i nárazům

Samotné čerstvé palivo není nijak zvlášť nebezpečné a jeho přeprava nevyžaduje žádná speciální protiradiační zařízení. Radioaktivita totiž jen lehce překračuje tu, která je ve volné přírodě. Jde však o důležitý a velmi drahý materiál, takže jeho přeprava probíhá ve speciálních kontejnerech.

„Ocelové přepravní kontejnery splňují nejpřísnější mezinárodní standardy, které určují jejich odolnost, například vůči ohni, vodě, pádům z výšek nebo nárazům,“ vysvětlil Marek Sviták. Kontejnery jsou podle něj vyrobeny na míru přepravovanému palivu a každém jsou uloženy dva palivové soubory.

Oba temelínské bloky nyní mají zásoby až do poloviny roku 2017. V jednom temelínském reaktoru je 163 palivových souborů. Každý palivový soubor měří přes 4,5 metru a váží asi 750 kilogramů. Celkem je v reaktoru kolem 86 tun paliva. Palivo zůstává v aktivní zóně obvykle čtyři roky. Ročně se ho vymění čtvrtina.

Společnost ČEZ ročně jen za palivo do dvou českých jaderných elektráren, Temelína a Dukovan, utratí několik miliard korun. Doplňování probíhá několikrát ročně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi