Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Záchranná mise pro OKD: Tykač, Holeček a odboráři nabídli odkup

Autor: bru/ČTK - 
23. května 2016
15:04

Finančník Pavel Tykač nabídl, že odkoupí černouhelnou společnost OKD. Novinářům to po pondelním jednání o situaci ve firmě řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Horničtí odboráři doplnili, že Tykač je součástí skupiny, kterou kromě něj tvoří oni a podnikatel René Holeček. Skupina má vedle koupě OKD zájem o pohledávky současných majitelů firmy. Roman Pařík, mluvčí skupiny Ad Hoc Group (AHG), která od února vlastní majitele OKD, společnost New World Resources (NWR), řekl, že nabídku zatím nemůže komentovat.

Našim společným zájmem je podílet se na přípravě restrukturalizačního plánu s cílem zajistit co možná nejplynulejší fungování OKD, zajištění maximální možné zaměstnanosti a vytvoření podmínek pro další existenci OKD v řádu roků,“ uvedl v pondělí předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel.

Tykač, který ovládá skupinu Czech Coal Group, která těží hnědé uhlí v severních Čechách, popsal, že nejde zdaleka jen o peníze, ale o zachování celého oboru. „Kdybych nebyl přesvědčen o tom, že minimálně část OKD může existovat, tak bych nabídku odborů účastnit se na tomto projektu s díky odmítl,“ uvedl.

Také Tykačův mluvčí Jan Chudomel později uvedl, že iniciativa vzešla od odborů.

Podle Sábela skupina navíc nežádá státní garance. "Je jasné, že pan Tykač nebude dávat stamiliony či miliardy korun skupině AHG, protože OKD má zhruba minus deset miliard korun. Jen 9,6 miliardy by stála technická likvidace včetně škod a sociálních nákladů," uvedl Sábel. Jinou možností je, že by do OKD vstoupil stát, dodal.

Z konkurzu jde strach

Jiné varianty řešení OKD podle něj z hlediska odborů ve hře nejsou, protože další zájemci mají zájem o odkup OKD pouze v rámci konkurzu. "My se konkurzu bojíme, protože je to rozprodej majetku, a pak je otázka, co by odkoupili, jestli by třeba neodkoupili jen jeden důl a zbytek by zůstalo na státu," uvedl. Tykač podle něj má podporu odborů i díky tomu, že těží na Mostecku. "Snaha, aby ovládl vedle hnědého uhlí i černé uhlí je dobrým motivem," dodal.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík popsal, že důvodem pro vytvoření skupiny byla potřeba zachovat provoz OKD, pracovní místa pro zaměstnance a mzdy. "Každé řešení, které toto umožní, je dobré. My jsme jednali s mnoha skupinami, jednali jsme s panem Otavou, s panem Pauknerem, s panem Krúpou. Kdo odkoupí akcie a většinu pohledávek a stane se většinou ve věřitelském výboru, je to podstatné. Úplně stejnou věc může učinit stát a bude to pod plnou kontrolou státu. Takže teď je otázkou, jak se zachová stát," řekl Pytlík.

OKD na sebe na začátku května podala insolvenční návrh. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě následně vyhlásil úpadek firmy. Do insolvenčního řízení se už se svými pohledávkami přihlásilo 50 věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.

Vše o OKD čtěte ZDE

alenkapraskova ( 24. května 2016 07:58 )

Já teda nevím, ale na rozdíl od zloděje a tuneláře Bakaly, který z ČR utekl před tím co udělal, Tykač ty svoje doly na Mostecku provozuje normálně, lidi mu nestávkujou protože dostávaj pravidelně výplaty...když tohle dokáže zajistit i v OKD, klobouk dolů bude mít můj obdiv

renataren ( 23. května 2016 15:04 )

Záchranou bych to nenazývala... Akorát to ještě vytunelují do poslední mrtě... Takový podnik by nikdy neměl být v rukou jedince, ale státu...

Zobrazit celou diskusi