Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Před 14. narozeninami téměř oslepla. Diagnóza? Roztroušená skleróza

Autor: ula - 
23. května 2016
15:21

Roztroušená skleróza – zákeřná choroba, která bývá spojována spíše s dospělými, ale nevyhýbá se ani dětem. V Česku momentálně žije podle odhadů 50 dětí, které trpí touto nemocí. Rozpoznat ji bohužel mnohdy bývá obtížné. V první chvíli na ni nemyslí ani rodiče, ani pediatři.

Porucha vidění, řeči, brnění, nejistá chůze, ztráta citlivosti rukou či nohou, únava, duševní nevyrovnanost – to jsou první příznaky roztroušené sklerózy (RS). Jakmile rodiče uvidí tyto příznaky u svého potomka, měli by s ním vyrazit k neurologovi. 

„Pediatři někdy obtížím přiřadí jinou diagnózu, například vývojové vady, nebo je zamění za jiné neurologické onemocnění. Je třeba brát RS v potaz a poslat dítě na neurologii včas. Rychlá a správná diagnostika přímo určuje prognózu RS u dětí, a léčba je mnohem levnější v porovnání s pozdějšími náklady na léčbu komplikací,“ říká neurolog Radomír Taláb.

RS ohrožuje více ženskou část populace, podle celosvětových statistik je riziko onemocnění děvčátek po šestém roce 1,5–2x vyšší než u chlapců a dospívajících mužů. „Jak ukazují údaje z ReMuSu, v dospělosti je rozložení podobné. V RS centrech se nyní léčí 72 % žen a 28 % mužů,“ upozorňuje Kateřina Bémová z Nadačního fondu Impuls, který registr provozuje.

Pozor na pasivní kouření

Registr ReMuS u nás v současnosti eviduje 32 dětí a mladistvých – 8 z nich je mladších 15 let. Nejmladšímu pacientovi lékaři diagnostikovali nemoc už ve 3,5 letech.

„Příčiny, proč u dětí RS vzniká, se výrazně neliší od dospělých. Roli zde hraje i pasivní kouření. Výzkumy prokázaly, že v rodinách s pasivním kouřením je dvakrát vyšší výskyt dětí s RS než tam, kde se nekouří,“ doplnil docent Taláb.

Podle profesorky Evy Havrdové jsou výjimečné, agresivnější formy dětské RS částečně léčeny léky pro dospělé. „Pojišťovny léky většinou bez problémů hradí,“ doplnila Havrdová.

Prevence u nemoci neexistuje, průběh nemoci pacienti sami neovlivní. Včasná vhodná léčba jim zachrání 20–30 let aktivního života.

Eva neviděla na oko

Nemoc postihla i Evu. Právě měla pár dní před 14. narozeninami, když se probudila s tím, že na jedno oko pořádně nevidí. S maminkou se pokusily mlhu rozehnat kapkami a mastičkou, ale nepomohlo nic. „Volala jsem na polikliniku na oční, ale tam nás objednali až za pět měsíců. Eva šla tedy normálně do školy, ale já najednou dostala strach, vyzvedla ji a jely jsme do ústecké nemocnice. Tam jsme strávily pět hodin komplexním očním vyšetřením,“ říká maminka Petra.



Oftalmologické vyšetření nic neprokázalo, a tak je lékaři poslali hned na neurologii, kde Evu hospitalizovali. Ráno šla na magnetickou rezonanci a odpoledne na punkci – do 24 hodin byla diagnóza jasná – roztroušená skleróza.

Eva zůstala v nemocnici týden na kapačkách s kortikoidy. Pak jí byla doporučena biologická léčba. Eva si začala pravidelně píchat injekce s léky, a od té doby nemá žádné problémy, zvládla i týdenní jazykový kurz v Anglii. „Navázaly jsme normálně na náš předešlý život. Eva sportuje, tancuje, nyní se dostala na gymnázium a chce být lékařkou. Cestujeme, jezdíme k moři, na kole, na hory,“ říká Petra.

Nemoc postihuje v Česku stále více lidí:

Zobrazit celou diskusi