Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tekutý poklad u relikviáře sv. Maura. Znalci si lahve vína cení i na 750 tisíc

Autor: Zbyněk Schnapka - 
22. května 2016
18:55

Ve sklepě zámku v Bečově na Karlovarsku odpočívá „Tekutý poklad“. Jde o 133 lahví vín a koňaků z konce 19. století. Ty před 30 lety objevili spolu s relikviářem sv. Maura. Znalci teď 13 vín ochutnali a zjistili, že se mohou pít a jsou velmi dobrá. „Některá by se dala prodat i za 750 tisíc Kč,“ řekl degustátor Jakub Přibyl.

Vína ukryl v roce 1945 spolu s relikviářem poslední majitel panství Heinrich Beafourt – Spontin. „Podle mě tato vína běžně pil při stolování, nejde o vína určená do sbírky. Musel mít vytříbenou chuť,“ dodal Přibyl.

Video  V Bečově nad Teplou proběhla degustace staletých vín unikátní metodou  - Blesk - Ivo Brániš
Video se připravuje ...

Víno se ze starých lahví dostávalo ven metodou Coravin. Tu vynalezl Greg Lambrecht, který do Bečova přijel. „Velmi tenkou jehlou se propíchne korková zátka, odsaje se víno a na místo odebrané tekutiny se foukne plyn argon,“ řekl Lambrecht.

Relikviář sv. Maura je druhou nejvýznamnější památkou v Česku hned po korunovačních klenotech. Uvnitř relikviáře jsou uloženy na textiliích z 8. až 13. století ostatky svatého Maura, sv. Timoteje a sv. Jana Křtitele. Pochází z Belgie z první čtvrtiny 13. století. Zdobí ho 500 drahokamů a některé jsou staré 2000 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi