Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tichý zabiják jménem stres: Ničí nás neštěstí i úspěchy! Jak se bránit?

Autor: Kristýna Beránková - 
21. května 2016
07:20

Stres je zabiják! A nejde o pouhou slovní frázi. Duševní trápení se skutečně odráží na našem fyzickém stavu a ovlivňuje celý organismus. Dlouhodobý stres pak může vyvolat i vážná onemocnění.

Stresující při tom nejsou jen tragédie a nepříjemnosti, u kterých bychom to očekávali. Odborníci zjistili, že extrémně silnou nervozitu vyvolává třeba odchod do důchodu. Svatba je pak překvapivě větší stresor než ztráta zaměstnání. „Dlouhodobý stres snižuje obranyschopnost organismu. Může za to především takzvaný stresový hormon kortizol a u mužů ještě androgeny. Jejich působení brání správnému fungování organismu,“ vysvětluje Alexander Nawka, vedoucí psychiatr Institutu neuropsychiatrické péče.

Stres může zapříčinit vznik srdečních onemocnění, obezity i nevolnosti. „Často se projevuje i kožními problémy, jako jsou ekzémy nebo vypadávání vlasů. Zároveň negativně ovlivňuje všechna chronická onemocnění,“ upozorňuje psychiatr Nawka. Některé studie dokonce naznačují, že problémy se sníženou obranyschopností mohou vyvolat v nejhorším případě i rakovinné bujení.

Protiváhou stresových hormonů jsou endorfiny, hormony radosti. „Endorfiny si můžeme »naordinovat«, když dobře spíme, pohybujeme se, máme dost sociální interakce, věnujeme se svým koníčkům, zkrátka dodržujeme pravidla psychohygieny,“ dodává psychiatr.

Co by vám mohlo proti stresu pomoci? Omalovánky!

Antistresové omalovánky pro dospělé jsou fenoménem posledních několika let a doporučují je i odborníci.

Antistresové omalovánky pro dospělé Antistresové omalovánky pro dospělé | Blesk

Objednávejte již nyní přes SMS

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: OMALOVANKY mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ Příklad: OMALOVANKY Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 89 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi