Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Známý vojáků z Libavé prozradil detaily o jejich zranění. Popletli si světlo?

Autor: tmp - 
20. května 2016
15:40

Redakci Blesk.cz se přihlásil člověk blízký zraněným vojákům ze středečního výcviku v Libavé. Podle něj si střelec nejspíš spletl zadní světla bojového vozidla se světlicí, na kterou měl povoleno střílet. Člověk se znalostí armády Blesk.cz také řekl, že zodpovědnost za rozsáhlé zranění jednoho z vojáků může mít i sama armáda. Na místě totiž neměla lékaře. Generální štáb nechce s ohledem na probíhající vyšetřování detaily komentovat, připouští ale, že na místě byli jen zdravotníci bez lékaře.

„Byly to noční střelby, opravdu ve tmě. A střelci měli povel střílet ve chvíli, kdy uvidí světlici, která má být vypálena,“ řekl redakci Blesk.cz muž, který si přál zůstat v anonymitě. „Střelec si pravděpodobně vyhodnotil situaci v té optice, kterou on míří, že vidí světlici, jenomže bylo to jen zadní světlo toho BVPčka (bojové vozidlo pěchoty – pozn. red.), které potom bylo zasaženo,“ řekl redakci.

Střelec podle něj vystřelil na povel, který dostal. „Ta střela prolétla zadními dveřmi, kde sedí dole mužstvo, odrazila se nahoru do věže, kde seděl střelec – to je ten člověk, co je nejvíc zraněný – a poté se odrazila až dopředu k řidiči, o kterého se téměř zastavila. Narazila i do něj, do zad a ten řidič má zlomenou lopatku. Ovšem ten kluk, střelec ve věži, má částečně amputované končetiny a zasaženou má i břišní dutinu. Včerejší prognóza byla, že do 48 hodin bude jasné, jestli vůbec přežije,“ dodal muž blízký armádě.

„Zprávy tvrdily, že byly vyslány dvě sanity na místo. Mně přijde trošku zvláštní, že při střelbě z lafetovaných zbraních podle vojenských a armádních předpisů je nutná přítomnost lékaře a vojenské sanitky. Vím, že vojenská sanitka tam byla vždycky, ale ne vždy tam byl lékař, proto mě fascinovalo, proč když byla na místě sanitka, tak povolávali dvě sanitky? Ta jedna mohla bez problému toho jednoho odvézt, pokud tam teda byla,“ dodal muž. „To bezpečnostní zabezpečení tam není takové, jako by mělo,“ řekl z vlastní zkušenosti. Blesk.cz tak kontaktoval Generální štáb Armády České republiky, aby svědectví potvrdil nebo vyvrátil.

„Já vám k tomuhle řeknu pouze jediné, že v současné chvíli je ta předmětná událost ve vyšetřování Vojenské policie a vyšetřovací komise náčelníka Generálního štábu a do té doby, než bude to vyšetřování uzavřeno, nebudeme předjímat výsledky toho vyšetřování,“ řekla na dotaz Blesk.cz Jolana Fedorková z Generálního štábu AČR.

Na dotaz Blesk.cz, zda byl na místě přítomný lékař, Fedorková odpověděla oklikou. „Na místě byla přítomna osádka zdravotnického vozu a oběma vojákům byla poskytnuta první pomoc právě osádkou vyškoleného zdravotnického vozu zabezpečení nácviku střeleb a poté byla přivolána rychlá záchranná služba Olomouckého kraje,“ řekla mluvčí. Podle ní bylo vše v souladu s předpisem. „Lékař je přítomen u zaměstnání jako je ostré trhání a házení ručním granátem, oblast, kde probíhal výcvik, je v dosahu dojezdu rychlé záchranné služby,“ dodala s tím, že tedy podle předpisů lékař na místě být nemusel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 21. května 2016 23:57 )

Inu i trefa je dobrá , když trefí .

dfghjk ( 21. května 2016 08:54 )

Už vím, kde by mohlo být bez problémů to úložiště jaderného odpadu: Libavá, Doupov, Boletice ...atd. dokonce si můžeme vybrat.

hofihofi ( 20. května 2016 19:03 )

Neco podobneho rikali anglani, kdyz uvazovali o atentatu na Hitlera, ale dosli k zaveru, ze dela vic skody nemecku zivy

hofihofi ( 20. května 2016 18:47 )

Svejk - vojin Baloun - vyrok cuksfiry Vanka: je to radny clovek, ale dat mu do ruky flintu udela nestesti. Cesi se nezaprou.

gabreta ( 20. května 2016 17:33 )

Proti armádě za bolševika je vojáků dneska jen hrstka, ale koukám, že bordel se tam zachoval. A kdo ví, jestli není ještě větší!! to je asi ten pokrok.

Zobrazit celou diskusi