Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kubek: České nemocnice? Pacienty ani nemá kdo zvednout ze země, dát jim napít

Autor: Tomáš Polák - 
21. května 2016
05:01

Česká lékařská komora už delší dobu upozorňuje na „katastrofální“ stav českého zdravotnictví. Chybí zdravotní sestry, lékaři odcházejí do ciziny. Na nátlak zdravotníků už Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil zvýšit platy o deset procent. V úterý pak ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) přislíbil do rozpočtu přidat část daně z tabáku. Ani to ale lékařům nestačí.

Podle prezidenta České lékařské komory není ojedinělý případ zdravotní sestry, která má noční službu v nemocnici a sama se stará o 40 ležících pacientů. „To se nedá stíhat. Ona třeba ještě musí odejít na ambulanci, pak to oddělení je prázdné. Někdo spadne z postele, nemá ho kdo zvednout, lidem nemá kdo dát napít a podobně,“ řekl ve Studiu Blesk Milan Kubek. Nedostatek personálu tak přímo dopadá na pacienty.

Tristní situaci na odděleních interny nebo následné péče potvrdila Blesk.cz i staniční sestra z Nemocnice na Bulovce Nina Podpinková. „Pokud víme, tak zábrany na posteli vždycky dáme, ale i tak je může snadno sundat, a nebo jí dokonce přeleze, i to se nám stává,“ uvedla sestra. „Představte se, že já mám třeba padesát kilo a mám klienta, který mi spadne v jednu hodinu ráno, protože se štrachá na záchod. Jak to mám řešit? Já ho sama neuzvednu. Tak to se potom dělá tak, že se mu dá na zem deka a ustele se mu na zemi,“ popsala nouzové řešení. Sama nechápe, proč nechávají vládní činitelé situaci dovézt až do extrému.

Pět miliard? Málo.

Pět miliard podle prezidenta komory v žádném případě na řešení problémů nestačí „Ony by stačily pouze za předpokladu, že do českého zdravotnictví nepřijde jeden jediný nový lék, že vám nepřibyde žádný pacient s roztroušenou sklerózou, žádný pacient s revmatismem, žádný onkologicky nemocný pacient a tak dále,“ řekl Kubek. Podle něj by se musel zastavit veškerý rozvoj medicíny. „Nemůžeme tajit před pacienty existenci nových, moderních, účinných, ale bohužel také drahých léků. Prostě nemůžeme medicínu vracet zpátky,“ dodal.

Podívejte se na celý rozhovor ve Studiu Blesk:

Video  Rozhovor s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem  - Blesk TV
Video se připravuje ...
„Oni se shodli na tom, že se jednorázově zvednou platy v nemocnicích, a to ještě v některých, protože ministerstvo zdravotnictví rozhoduje o platech pouze ve velkých fakultních nemocnicích, ale skutečně jednorázové zvýšení platů ty problémy nevyřeší,“ upozornil Kubek. Ten zdůrazňuje, že peníze se mají rozdělit spravedlivě, nejenom do fakultních nemocnic. „My požadujeme novelu zákoníku práce, která sjednotí odměňování tak, aby ty státní tarifní tabulky byly závazné pro všechny nemocnice, které zřizují také kraje, města i obce,“ řekl ve Studiu Blesk.

Konec nepřátelského vzdělávání

Dalším problémem, na který Kubek upozornil, je současný velmi komplikovaný a vůči mladým lidem nepřátelský systém vzdělávání. „Naším cílem je, aby vzdělávání nebylo zbytečně dlouhé, aby mohli lékaři převážnou část praktického vzdělání a zkušenosti nabýt v regionálních nemocnicích, které jsou na tom dnes personálně nejhůř a kde se toho po té praktické stránce nejvíc naučí,“ řekl Kubek. Další změnou by mohla být menší specializace lékařů.

Podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je návrh přesměrování části daně za tabák do rozpočtu zdravotnictví populistický. České televizi řekl, že jde o jedny peníze, které protékají státním rozpočtem. S tím ale nesouhlasí Kubek. „Nevím, co je populistické a co není, ale přijde mi logické, aby ten, co si své zdraví dobrovolně ničí, kdo kouří, kdo pije alkohol a jehož léčba je tedy zákonitě dražší, protože ti lidé jsou více nemocní, aby si na své zdraví přispíval a aby platil více na zdravotnictví,“ uvedl. Sám Heger přitom v roce 2011 navrhoval to samé.

djaba ( 21. května 2016 23:41 )

A co s mým příbuzným , 120 kg a řekl - a teď se nezvednu dělejte si se mnou co chcete .Dali ho do Hájů a za dva měsíce natáh brka , vosel. A v Hájích není jen tak obyč. LDN ,tam se snaží , jen musí člověk chtít a spolupracovat .

ellenic ( 21. května 2016 13:04 )

Sestry, které mají náročné služby, těm bych přidala. Ovšem z mé zkušenosti vím, že nejsou sestry jako sestry. Některé nevidím na pokoji i víc jak 2 hodiny, vím to proto, že jsem v nemocnici každý den odpoledne. Jsou na pokojíku za sesternou . Chápu mají náročnou práci, ale tu práci si většinou samy vybraly. Já s kolegyněmi jsem byla buď na pokojích, nebo jsme něco připravovali v sesterně, případně zařizovali vyšetření, běhali do laboratoře a jiné činnosti. O dvouhodinové pauze se nám ani nezdálo. To by nám vrchní sestra s panem primářem pěkně znepříjemnila a právem .

ellenic ( 21. května 2016 12:59 )

Lékařům, kteří chtějí z nemocnic odcházet bych dala k úhradě celé jejich studium, přece se nevzdělávali proto, aby byly české nemocnice bez lékařů a oni uzdravovali za hranicemi. Když jsem odcházela z nemocnice do soukromé ambulance, musela jsem nemocnici uhradit vypočítanou částku za mé specializační studium, které bylo podmíněno mým pracovním zařazením. Ještě mám doma doklad o rozhodnutí. Když se porozhlédnu, tak žádný lékař není chudák , časté dovolené v zahraničí několikrát ročně, výstavné vilky, další nemovitosti jako investice. Ale oni chtějí stále více .

sores ( 21. května 2016 12:19 )

V jednom má Babiš pravdu ať je jakýkoliv, že do zdravotnictví tečou prachy jako do bezedné černé díry! Dr. nejsou bohové, i oni potřebují péči a léky! prostě jsou vzteky bez sebe, že v šoubyznysu si vydělají všichni 10x více nežli oni a také všichni zpěváci,herci bědují jak mají málo a přitom žijí jak prasata v žitě.Tak ať jdou Dr. mezi tu bandu "chudáků" do šoubyznysu a budou také ve vatě!

tosto ( 21. května 2016 12:15 )

TOPka a ODS je naše spása!!! tam jsou i tací co si nestačili nahrabat a rozkrást dopřejme jim to

Zobrazit celou diskusi