Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Policie se vyzbrojí drony: Mají sledovat řidiče i demonstrace

Autor: Veronika Šmídová - 
20. května 2016
05:48

Hledání nezvěstných, dohled nad piráty silnic či demonstracemi. K tomu všemu by mohla policejnímu sboru sloužit bezpilotní letadla. Zatímco v Polsku už začali s testováním dronů v praxi, čeští strážci zákona čekají na úpravu interních aktů a objasnění některých sporných bodů legislativy. S využitím zařízení ale rozhodně do budoucna počítají, podporuje je v tom také ministerstvo dopravy. 

Během dubna začala policie v Polsku testovat využití dronů při sledování silničního provozu. Bezpilotní letouny se speciálními kamerami mají pomáhat v boji proti pirátům silnic. I tuzemští ochránci zákona by takové pravomoce rádi získali, nějakou dobu si ale ještě budou muset počkat. 

„Současná legislativa nám neumožňuje bezpilotní letadla využívat. Momentálně dochází k úpravě našich interních aktů řízení tak, abychom tyto prostředky mohli legálně používat, neboť během takového užívání nesmí dojít k narušení letového provozu a majetku a zdraví občanů na zemi,“ uvedla pro Blesk.cz Ivana Nguyenová, vrchní komisařka z tiskového oddělení Policejního prezidia.

Její kolega Jozef Bocán doplnil, že problém tkví také v tom, že situace není v oblasti legislativy zcela jasná. Probíhají tedy aktuálně jednání.

Ministerstvo dopravy ovšem celý proces tak komplikovaně nevidí. Podle něj v současnosti zákony ani letecké předpisy provoz policejních bezpilotních letadel v zásadě nevylučují. Lze pro ně totiž použít obecněji formulovaná pravidla příslušných předpisů. 

„Chceme v každém případě policii umožnit drony používat. Proto řešíme nyní s ministerstvem vnitra detaily těch pravidel. Chceme se dohodnout na upřesnění pravidel, aby bylo jasné, v jakém rámci policie drony bude používat. Nic zásadního ale nebrání tomu, aby policie drony nasadila tam, kde to bude účinné,“ popsal Tomáš Neřold, mluvčí resortu. 

Zločinci už mají drony v oblibě

Využívaní bezpilotních letadel je logickým krokem. Úřady - včetně Policejního prezídia - se shodují na tom, že mohou být pro bepečnostní složky užitečné, možnosti využítí jsou koneckonců široké. Podobně to vidí i bezpečností analytik Lukáš Visingr. 

„Malá dálkově řízená letadla mají pro policii spoustu možností využití. Například sledování oblastí postižených haváriemi či katastrofami, pátrání po nezvěstných, sledování demonstrací či rizikových úseků na silnicích, sledování v rámci kriminálního vyšetřování - oblasti působení organizovaného zločinu a podobně,“ vyjmenoval pro Blesk.cz odborník.

V krajních případech by prý mohlo bezpilotní letadlo zasáhnout i proti pachatelům, pokud by přístroj nesl vhodnou smrtící či ochromující zbraň.

Podle něj je načase, aby se policie začala s těmito moderními technologiemi učit. Zločinci je totiž už dávno využívají, například k pašování drog. „Co se týče těch pravidel a omezení, tak předpokládám, že policejní drony by mohly obdržet v určitých věcech výjimky, podobně jako třeba pro policejní auta platí na silnici speciální ustanovení. Samozřejmě platí, že celý ten obor dronů je teprve v začátcích, vytvářejí se pravidla a je potřeba se učit za pochodu,“ uzavřel analytik. 

Zločinci dronům fandí:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 20. května 2016 12:22 )

No na ty demonstrace to budou hodně brzo potřebovat. Zásahy a brutální potlačování už nacvičili v Budějovicích při protestech proti soužití s menšinou!!

bizon_pepa ( 20. května 2016 07:45 )

Ještě by Tuhý mohl chtít ponorku. Na ní kluci zapomněli.

Zobrazit celou diskusi