Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kasírování otců u porodů: Někde poplatky ruší, jinde nabízejí nadstandard

Autor: sou - 
19. května 2016
06:29

Poplatek za doprovod ženy u porodu některé porodnice okamžitě po rozhodnutí Ústavního soudu buď zrušili, zredukovali nebo ho začaly zkoumat. Například v Liberci uvažují o jeho opětovném vybírání kvůli tomu, že skutečně kopíruje náklady spojené s přítomností doprovodu u porodu. Pražský Ústav pro péči o matku a dítě nově nabídne budoucím rodičům hned dvě řešení jeho výběru. 

V Liberci zredukovali po výroku ústavního soudu poplatek za přítomnost otce u porodu, který činil 300 korun. „Po poradě s právníky jsme tento poplatek zredukovali na 0 korun. Papírově je v tuto chvíli zachován a my řešíme, jak s tím naložit do budoucna,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Říčan. 

Nemocnice má k dispozici nejen právní analýzu, ale i dopis od ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, ve kterém má být uvedeno, že pokud poplatek kopíruje náklady, které jsou spojené s přítomností otce u porodu, tak proti tomu nic nenamítá.

Pokud kopíruje polatek skutečné náklady, je v pořádku

„Těch našich 300 korun skutečně není nic ziskového a ty náklady více méně kopíroval,“ upřesnil Říčan s tím, že je v něm zahrnuto občerstvení, kdyby náhodou otec u porodu začal kolabovat a jeho oblečení a vybavení, které je spojeno s pohybem v místech, kde se dodržují vysoké hygienické standarty. 

„Momentálně tak řešíme, zda ho vrátí a bude povinný, nebo bude na dobrovolném zvážení každého tatínka,“ vysvětluje Říčan. I to by ale ze zkušeností ostatních nemocnic mohl být problém. V Plzni ke zrušení poplatku totiž na začátku tohoto roku přistoupili kvůli jeho neplacení.

„Nikoho jsme vyhodit nechtěli, dotyčný například řekl, že ty peníze zaplatí, ale pak už je nezaplatil. Vzhledem k tomu, že Fakultní nemocnice Plzeň je na tom finančně dobře, tak poskytnutím jednorázového oblečení nebo přezůvek pro otce nebo osobám blízkým žádná „sekera“ nevzniká,“ vysvětlil zástupce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultni nemocnice Plzeň Vladimír Kališ. 

Podolí nabídne rodičům dvě varianty 

Na základě rozhodnutí Ústavního soudu připravuje koncepční změnu i jedna z nejvyhlášenějších porodnic v České republice Ústav pro péči o matku a dítě v pražském Podolí (ÚPMD), která by měla platit od 1. června.

„Úprava poplatku bude řešena možností výběru mezi úhradou nákladů za specifické služby či úkony, které musí být poskytnuty z povahy věci, anebo platbou nadstandardního balíčku k porodu, ve kterém bude zohledněna úhrada nákladů za specifické služby či úkony a nadstandardní služby a vybavení porodních boxů poskytované rodičce a jejímu doprovodu,“ vysvětluje vedení ÚPMD. 

Video: Tohle miminko už se v břiše asi trochu tísní. Mámě mává přes břicho

Video  Mimčo zdraví maminku z bříška.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Nemocnice mohou podle rozhodnutí Ústavního soudu žádat náhradu přiměřených a doložených nákladů na nadstandardní služby spojené s přítomností otce, jiného příbuzného nebo duly v porodním sále. Naopak si nemají účtovat zisk, odměnu ani úhradu základních zdravotnických potřeb, třeba roušky, dezinfekce nebo návleků na boty.

Thomayerova nemocnice v Praze v březnu otevřela nově zrekonstruovanou porodnici:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi