Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Není čas na experimenty.“ Chovanec půjde tvrdě proti kvótám, má podporu vlády

Milan Chovanec bude dál odmítat kvóty.
Milan Chovanec bude dál odmítat kvóty.  (Autor: Zbynek Pecak)
Autor: mik, ČTK - 
18. května 2016
12:35

Česko dál odmítá kvóty na přerozdělování uprchlíků. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) to na pátečním jednání se svými evropskými kolegy v Bruselu vyřídí. Od vlády na to dostal podle svých slov jasný mandát. 

„Jsme pro důslednou ochranu hranic a stoprocentně funkční hotspoty. Na experimenty s kvótami není čas,“ uvedl Chovanec na Twitteru.

Kabinet se dlouhodobě staví proti kvótám pro přerozdělování migrantů, začátkem května vláda odmítla i možnost zemí vykoupit se z nich. Výrazný postoj má i k otázce zavedení bezvízového styku s Tureckem. Ta je podle vlády spojena se stoprocentním splněním požadavků kladených na Turecko v souvislosti s migrační krizí.

K odmítnutí zavedení bezvízového styku s Tureckem vyzval v březnu vládu sněmovní výbor pro evropské záležitosti, následně se stejně v nezávazném usnesení vyslovila celá Sněmovna. Za prvořadý úkol vlád členských zemí EU označila ochranu vnějších hranic schengenského prostoru.

Liberalizace vízového styku je součástí březnové dohody mezi EU a Ankarou, která na jejím základě v minulých týdnech významným způsobem omezila počty migrantů přeplouvajících z Turecka na řecké ostrovy.

Nezadat ( 18. května 2016 20:35 )

Plnej siláckejch řečí než uvidí makrelinu ři-ť,pak už jen při návratu smradlavý keci.

hejhej ( 18. května 2016 15:06 )

Experimenty, sumity, komise, pakované schůze a výsledek ? Stačilo se zachovat podle práva - bez dokladů vracet zpět a pašeráky okamžitě na pobřeží zadržet, pokutovat zničit čluny. Sobotka s Chovancem do medii proto kvótam, ale exituje zvací web a stále hodlají přivážet invazisty.

Velemak ( 18. května 2016 14:05 )

On ho SS-Protektor "srovná"

Zobrazit celou diskusi