Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Policie zasahuje ve firmě spjaté s ministerstvy. Zadržela exnáměstka

Policie zasahuje ve firmě spjaté s ministerstvy. Zadržela exnáměstka.
Policie zasahuje ve firmě spjaté s ministerstvy. Zadržela exnáměstka.  (Autor: archiv CNC)
Autor: ČTK, bud - 
17. května 2016
19:55

V budově pražské firmy Techniserv dnes zasahovala protikorupční policie. Zadržela bývalého náměstka ministra obrany a exposlance ODS Michaela Hrbatu. Firma podle všeho často obchoduje s ministerstvem obrany i dalšími veřejnými institucemi včetně pražského a brněnského magistrátu.

Ve firmě zasahovali policisté v kuklách a vynášeli dokumenty, informoval zpravodajský server Euro. Zásah prý spustilo prověřování některých veřejných zakázek. „Dnešního dne provádíme úkony trestního řízení v Praze,“ řekl webu bez dalších podrobností mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Techniserv se zaměřuje na spojovací techniku a IT technologie, píše Euro. Pro státní podnik Vojenský technický ústav modernizuje Techniserv letištní rádiová polohová návěstidla. Pro Vojenský historický ústav zase připravuje projektovou dokumentaci přestavby pražského Armádního muzea.

Hrbata působil jako náměstek ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Na starosti měl školství a personalistiku, jeho hlavním úkolem byla tvorba kariérního řádu pro vojáky. Byl také členem dozorčí rady Českých drah.

Po odchodu z ministerstva obsadil v červnu 2013 nově vzniklé místo na Univerzitě obrany v Brně, stal se zástupcem rektora pro investiční rozvoj. Na začátku předloňského roku bylo však jeho místo zrušeno.

Kauza výplaty sociálních dávek

Techniserv figuroval v kauze bývalého náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky. Podle policie Šiška spolu s představiteli společnosti Fujitsu Technology Solutions a členy managementu Techniservu a dalších tří firem uzavřeli dohodu, že obejdou povinnost vyhlásit soutěž a rozdělí trh s výplatou dávek. Státní zástupce stíhání některých lidí zastavil, pražský městský soud se případem začne zabývat v červnu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 18. května 2016 07:54 )

ze by se dalsi ledy pohnuly?

Zobrazit celou diskusi