Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gay láska mezi Romem a extremistou? HateFree song má videoklip o soužití

Autor: sou - 
16. května 2016
19:37

Výzvu Slož to! iniciativy HateFree Culture vyhrála kapela Hrana s písní Gaštanový med. Vyhrála nad více než devadesátkou soutěžících skladeb hlavně tím, že neřeší pouze jeden problém, ale reflektuje v sobě rasismus, xenofobii, násilí z nenávisti, ale také pokojné vzájemné soužití a respekt vůči příslušníkům menšin.

„Videoklip v režii Jana Látala ze studia Družina ironicky staví na stereotypních představách, které k různým skupinám řada z nás zaujímá. Žene je do extrému, aby poukázal na jejich častou nesmyslnost,“ popisuje podobu videoklipu Lukáš Houdek z iniciativy HateFree Culture. 

Podle něj současně zdánlivé protipóly staví do situací, ve kterých dojde k jejich sblížení. Jeho poselstvím pak je zejména to, že láska může často svést dohromady i na první pohled velmi rozdílné osoby.

Skladba Gaštanový med se stala vítěznou skladbou soutěže pro hudební interprety Slož to! pořádané HateFree Culture v minulém roce. Skladby měly reflektovat témata, jako jsou rasismus, xenofobie, násilí z nenávisti, ale také pokojné vzájemné soužití a respekt vůči příslušníkům menšin, subkultur nebo jiných sociálních skupin. 

Píseň vyhrála nad devadesátkou skladeb

Skladba svým podtextem podle Houdka zapadá do májové nálady, proto na jeho zveřejnění čekali až do května. „Je zpěvná a rytmická. Vyhrála i proto, že neřeší pouze jeden problém, ale v podstatě reflektuje vše,“ upřesňuje s tím, že do výzvy bylo přihlášeno bezmála devadesát skladeb. O vítězi rozhodla odborná porota složená z hudebníků, hudebních publicistů, zástupců televizní stanice Óčko, projektu HateFree Culture a dalších. 

Přímo vítězná kapela si myslí, že násilí, hněv a nenávist do dnešní společnosti nepatří.Je úplně jedno, jestli jsou motivovány nějakým 'ismem', náboženstvím nebo lidskou hloupostí, výsledek je vždy podobný. Současně si myslíme, že je občas dobré se nenávisti postavit s nadhledem, a proto jsme složili tuhle písničku,“ uzavřela motivaci ke složení skladby Hrana.