Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nevídaný úspěch: Čeští studenti obdrží metál od prince Philipa

Autor: V. Hradská, K. Janeček - 
16. května 2016
06:31

Zážitek, o jakém většina lidí může jen snít, čeká dva české studenty. Tereza Fojtíková (19) z Ostravy a Roman Jordán (18) z Českých Budějovic dnes převezmou zlatou Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu přímo z rukou Prince Philipa (94), manžela anglické královny Alžběty II. (90).

Jde o celosvětové ocenění pro lidi ve věku od 14 do 24 let, které je motivuje v jejich osobním rozvoji. Stanovují si a plní cíle v několika oblastech – talentu, sportu, dobrovolnictví a expedici s pobytem. Do projektu se zapojily miliony studentů po celém světě. V Česku se ho účastní 1300 mladých. Pouze dva si jedou pro nejvyšší ocenění, zlatou cenu.

Roman Jordán (18): Trému nemám, ruku podat umím

Má svůj cíl. Ví, co chce, a jde si za tím. Tak působí student českobudějovického gymnázia J. V. Jirsíka Roman Jordán (18). „O pozvání do Buckinghamského paláce jsem se dozvěděl ráno po maturáku a udělalo mi to obrovskou radost. Pyšná byla i moje maminka. Pojede se mnou jako doprovod,“ řekl Blesku student.

Z Anglie mu přišel podrobný itinerář ceremoniálu, má 15 stránek. „Je tam vše rozplánováno do nejmenších detailů. Jsou tam pokyny i k dress codu, časy, mapky. Například při ceremoniálu nesmíme fotografovat,“ popsal opatření k pobytu v královském paláci. Žádnou trému ale před setkáním se zástupci nejslavnějšího královského rodu na planetě necítí. „Nečekám žádné faux pas, podat ruku zvládnu, s mluvením na veřejnosti problémy nemám,“ dodal.

Odmala má rád historii, zajímá se hlavně o 2. světovou válku. V šesti letech už znal všechna hlavní města na světě. Na základní škole však prý nijak nevyčníval. Naopak, jako dysgrafik měl problémy s diktáty. Na gymnáziu se díky podpoře třídního učitele zapojil do projektu pořádaného nadací vévody z Edinburghu a patřil mezi nejúspěšnější. Během programu začal hrát fotbal, zpívá ve studentském sboru, účinkuje v divadle, v rámci charity dochází číst seniorovi do domova důchodců knihy a noviny, učí cizince česky, podniká expedice do různých zemí. V červnu ho čekají přijímací zkoušky na VŠE, obor diplomacie.

Tereza Fojtíková (19): Trénuji královský protokol

„Jsem šťastná, že si mohu díky ceně vévody z Edinburghu rozšiřovat své znalosti a zkušenosti,“ říká Tereza Fojtíková (19). Do Londýna se těšila. „Bude nutné dodržovat královský protokol. Člověk nemůže udělat chybu, když ceremonie proběhne v zahradách Buckinghamského paláce,“ říkala Tereza s tím, že přemýšlí, co reprezentativního si vzít na sebe. Ještě před odletem musela v Ostravě odmaturovat.

Tereza nenechala nic náhodě. Aby podporu získala, sepsala motivační dopis a její příběh zaujal natolik, že si nadace vybrala právě ji. O sportu měla jasno. Věnuje se snowboardingu, jezdí od deseti let. Věnuje se i horolezectví. Výuka čínského jazyka naplnila úroveň talentovou. Za nejtěžší zkoušku považuje expedici, při níž si museli účastníci vystačit pouze se svým vybavením. Spali v terénu, starali se o jídlo a o trasu do cíle. „To jsem si sáhla na dno sil. Bylo to opravdu náročné a vyčerpávající,“ říká.

Co se týká dobrovolnictví, přihlásila se do Parlamentu dětí a mládeže města Ostravy, kde pořádali řadu akcí pro mladé. Jednalo se třeba o semináře finanční gramotnosti, ale třeba i o úklidy ostravských zastávek hromadné dopravy.

Ocenění nepřináší peníze, ale prestiž

Cena a s ní spojený mezinárodně platný certifikát jsou pozitivně vnímány v řadě zemí po celém světě, jsou zaštítěny britskou královskou rodinou. Držitelé naleznou snáze zaměstnání či jsou zvýhodněni při přijímacím řízení na řadě tuzemských i zahraničních škol.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi