Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Karel Schwarzenberg o svém předku Karlu IV.: „Jeho moudrost jsem nezdědil“

Autor: tmp - 
15. května 2016
05:00

To, že je Karel Schwarzenberg (TOP 09) potomkem Otce vlasti Karla IV., o sobě kníže moc často neříká. Snad i proto, že je s jeho předkem dělí více než 20 dlouhých generací. Přesto u sebe nalézá některé vlastnosti shodné s jedním z nejslavnějších tuzemských panovníků. Moudrost mezi ně ale nepatří, zavtipkoval pro Blesk.cz bývalý předseda TOP 09. 


Kníže si dle svých slov nevybavuje konkrétní okamžik v životě, kdy by mu rodiče o slavném předkovi řekli. „O tom se moc nemluvilo, protože v těch dalších generacích mám nejrůznější předky, takže to není nic zvláštního,“ popsal Schwarzenberg Blesk.cz. Kromě Karla IV. je také potomkem například Jiřího z Poděbrad.

Knížete od Otce vlasti dělí dlouhých 20 generací a přesně 700 let. Není tak divu, že toho po královi Schwarzenberg tolik nezdědil. „Já od něho ne, to se vytratilo dávno, žádnou jeho moudrost nemám,“ zažertoval kníže.

I přesto si ale čestný předseda TOP 09 myslí, že některé vlastnosti společné mají. „On byl a tohle se tady neví tolik, věřící, cítil odpovědnost vůči své vlasti. To máme ovšem společné s miliony lidí.“

Žádné rodinné tajemství z dob Karla IV. nebo zajímavost, o které by nikdo nevěděl, rodina knížete údajně nemá. „Nevím o něm nic víc, než o něm vědí všichni Češi, kteří se zabývali dějinami z jeho doby,“ řekl kníže s tím, že ani žádný historický předmět z dob Karla IV. rodinou neputuje. „Nejstarší památky naší rodiny jsou na Hluboké, a to jak známo nám bylo odebráno, takže nic z toho nemám,“ dodal.

Zámek v Hluboké nad Vltavou byl hlavním sídlem mocné hlubocké větve Schwarzenbergů, jejíž majetek žádala v roce 2008 adoptivní vnučka a dědička posledního majitele Adolfa Schwarzenberga Alžběta Pezoldová. Nejvyšší soud jí ale zámek nepřiznal.

panda82 ( 17. května 2016 15:56 )

Proboha ten má odvahu o tom jen pomyslet, do přízně schwarců se dostal omylem, nemá ani rakouské občanství, Havel mu tady dal azyl a on si tady ukradl majetek, který mu nepatří, doklady zfalšoval, a teď se projevuje senilita a demence, asi následky jedu, kterým byl K IV otráven

...... ( 15. května 2016 22:18 )

Doplnuji, ze ma gymnazium a vejsku nedodelal, protoze musel zacit makat. Mel obrovskou zodpovednost. Hlupaci o nem poradne nic nevi a melou hovadiny.

...... ( 15. května 2016 22:04 )

Jdi si přečíst něco o jeho původu ještě jednou, ty tupko hloupá . Ano, je adoptovaný, ale jeho vlastním bezdětným strýcem téměř v dospělosti, a to kvůli dědictví, aby zůstalo v rodině. Původ má ryze šlechtický! Jsi totální hloupé hovado, které zde předvádí svou ubohost

6010 ( 15. května 2016 21:30 )

Jakýpak pořád Schwarzenberg má být kníže? Já četla, že byl adoptovaný, vzdělání žádné, česky pořádně neumí, jeho kandidatura na prezidenta mi hlava nebrala, jak se tam vůbec dostal a ještě si nechá říkat kníže.Neuvěřitelné.A jeho příbuzenský vztah s Karlem IV, to spíš jen to jméno Karel, jinak tomu nevěřím za mák.

schelly ( 15. května 2016 21:26 )

Stb informátor převlečen do modrého oděvu mě už potkal, pane či soudruhu bradaci. To je totiž úplně stejná svoloč.

Zobrazit celou diskusi