Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pravomoce GIBS a ÚOOZ by měla řešit sněmovní komise, shodli se poslanci

ÚOOZ provedl zásah ve vnitřních strukturách policie. (Ilustrační foto)
ÚOOZ provedl zásah ve vnitřních strukturách policie. (Ilustrační foto)  (Autor: Aktu.cz)
Autor: bru/ČTK - 
13. května 2016
14:19

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) překračuje dlouhodobě své kompetence a stává se spíše mocenským centrem než vyšetřovacím orgánem, komentovala středeční zásah ÚOOZ ve vnitřních strukturách policie poslankyně ODS Jana Černochová.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už ve čtvrtek řekl, že ÚOOZ a státní zastupitelství budou muset vysvětlit, proč případ, ve kterém zatím byly obviněni tři lidé, nevyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Poslanci se shodli na tom, že situaci je třeba řešit a zabývat by se jí měla sněmovní komise.

„Mám pocit, že pan ministr se probral ze zimního spánku. Na přešlapy v jednání ÚOOZ, na překračování jeho kompetencí a gesce upozorňujeme dlouhodobě. Ministr Chovanec i premiér (Bohuslav) Sobotka k tomu byli doposud bohužel přehlíživí, dost možná jim to i vyhovovalo, takže jsem zvědavá, jak s novými informacemi naloží,“ uvedla Černochová.

Černochová předpokládá, že se na toto téma brzy sejde stálá komise pro kontrolu GIBS, do které sama patří. Předseda komise Václav Klučka (ČSSD) řekl, že příští jednání je svoláno na 7. června. Bude se však ještě domlouvat s členy, zda nesvolat zvláštní zasedání. Komise se bude ptát, proč opět inspekce neměla informace o vyšetřování ve vnitřních strukturách policie k dispozici.

Klučka podotkl, že komise měla už dříve na svém jednání šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, státního zástupce Ivo Ištvana, policejního prezidenta i ministra vnitra. Všichni tenkrát podle něj konstatovali, že by výměna informací mezi policií a inspekcí fungovat měla. Dohodlo se podle něj, že se informace mezi policií a GIBS budou předávat v čase, který umožní inspekci v souladu se zákonem pracovat. Poznamenal, že GIBS nemůže nikomu bránit, aby vyhledával trestnou činnost. Ale v momentě, kdy je tato trestná činnost vyhledána, měla by nastoupit inspekce k tomu, aby ji potrestala, dodal.

S brzkým jednáním komise počítá i její další členka poslankyně ANO Jana Lorencová. „Předpokládám, že mě v tom podpoří kolegové. To je natolik závažná věc, že si to určitě zaslouží pozornost,“ řekla. Státní zastupitelství podle ní muselo mít závažný důvod, proč GIBS neinformovalo. Pokud by šlo o svévoli, mělo by co vysvětlovat, dodala. Záměr případ řešit v komisi pro kontrolu GIBS, ale i bezpečnostním výboru Sněmovny deklaroval i místopředseda výboru Zdeněk Bezecný (TOP 09).

Poslanec Marek Benda (ODS) považuje za nutné, aby si Chovanec udělal jasno, co všechno má ÚOOZ vyšetřovat. „Chvílemi mi připadá, že se stal univerzální jednotkou, která zcela mimo dělení kompetencí rozhoduje, kdo je hodný a kdo zlý,“ řekl Benda.

Chovanec ve čtvrtek připomněl, že jde už o druhý případ kriminality v řadách policie, který inspekce neřešila. Loni v říjnu ÚOOZ zasahoval v Olomouckém kraji v případu s krycím názvem Vidkun, ve kterém jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů. Policie v nejnovějším případu obvinila policistu, bývalého policistu a celníka po tříletém vyšetřování. Za přijetí úplatku hrozí obviněným tři až deset let vězení, za podplácení jeden rok až šest let odnětí svobody.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jindra_p ( 22. června 2016 00:54 )

Prosím nenechme je a vzkažme jim, že nám to není jedno, a že za plk. R. Šlachtou stojíme! Prosím, hlasujte zde http://e-petice.cz/petitions/petice-na-podporu-plk-roberta-slachty-1.html Moc děkuji všem, kteří s tím chtějí něco udělat!

ruprecht286 ( 14. května 2016 12:09 )

GIBS neinformovali nejspíš proto, že k tomu měli vážný důvod! Asi v GIBSu pořád sedí a "činí se" lidé, kteří nemají zájem takové záležitosti vyšetřovat a zametali je pod koberec. A ODS i ČSSD se bojí, aby se ÚOOZ nedostala na kobylku jejich bývalým i současným přisluhovačům z řad policie. Nelze zatím nic než držet těm, co budou pozváni zainteresovanými poslanci "na kobereček" držet palce, aby to opět ustáli !!!

joudajoudovy ( 14. května 2016 07:54 )

politici chteji byti predinformovani! proc? aby varovali sve pomahace i zivitele, a za vcas zlikvidovali dukazy, vybilili konta a povolali dablova advokata sokola. nic vic, nic min a proto tolik kriku na smetaku.

barracuda.sro ( 13. května 2016 15:41 )

Ať se ta Plzeňská rychlokvaška Benda k ničemu nevyjadřuje.Věřím,že tady" toto" už nikdy nikdo nezvolí.

Zobrazit celou diskusi