Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bradáčová navrhla vazbu pro „vynašeče informací“: Mohli by ovlivňovat svědky

Lenka Bradáčová před Vrchním státním zastupitelstvím v Praze
Lenka Bradáčová před Vrchním státním zastupitelstvím v Praze  (Autor: Foto Blesk - Jiří Hadač)
Autor: bru/ČTK - 
13. května 2016
13:08

Pražské vrchní státní zastupitelství navrhlo uvalení vazby na dva ze tří obviněných v kauze neoprávněného předávání informací z trestních řízení. Na webu o tom dnes informovala šéfka zastupitelství Lenka Bradáčová. Třetí obviněný byl podle ní propuštěn na svobodu. Soud musí o návrhu na vzetí do vazby rozhodnout do 24 hodin od jeho podání.

Bradáčová vazbu navrhla „z důvodů reálné obavy, že v případě ponechání obviněných na svobodě hrozí, že budou mařit trestní stíhání působením na dosud nevyslechnuté svědky a budou opakovat trestnou činnost, pro kterou jsou stíháni“. Nekonkretizovala, kterých obviněných se návrh týká.

Trojici obviněných zadržel ve středu policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Podle médií jsou to detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a středočeský celník Pavel Šíma. Stíháni jsou za zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplácení a neoprávněný přístup k počítačovému systému. Za přijetí úplatku pachatelům hrozí tři až deset let vězení, za podplácení jeden rok až šest let odnětí svobody.

Návrh na vazbu musí státní zástupce podat soudu do 48 hodin od zadržení, jinak musí být zadržený propuštěn na svobodu. Soud pak do 24 hodin obviněného vyslechne a rozhodne buď o tom, že ho bere do vazby, nebo že ho propouští.

Policie se případem zabývá od srpna 2013. Po roce bylo vyšetřování delegováno na ÚOOZ, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů. Důvodem byla podle Bradáčové „ekonomika a samotné naplnění účelu trestního řízení“. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že ÚOOZ a státní zastupitelství budou v budoucnu muset tento postup vysvětlit, pokud to vyšetřování umožní.

anno ( 13. května 2016 17:00 )

Takže sebrat Sobotku, Kalouska, Babiše, Bakalu, proč tam nejsou na seznamu?!! Protože malén ryby, taky ryby. Velké ryby budou čeřit rybník dalé!!!!

babamotorkarka ( 13. května 2016 15:15 )

Jaroslav Kovařík, Zvíkov Konečně se začali politici a justiční verbež něčeho bát ! Tak je to třeba a hned je "zlikvidovat". --------------------------------------------------------- Jaromír Mikulanda, Mariánské Lázně a všichni nepravičáci S brzkým jednáním zase komise počítá nenasytná raketa - starostka Prahy 2 a současně poslankyně Černochová z ODS a poslankyně ANO Jana Lorencová: „To je závažná věc, že si to zaslouží pozornost“. Státní zastupitelství podle ní muselo mít závažný důvod, proč GIBS neinformovalo. Reakce lidu : A na to se musí scházet komise ? Státní zastupitelství si chtělo být jisté, že z GIBS nebude únik informací. Jednoduché, praktické a velice účinné ! -------------------------------------------------------------------------- Rostislav Vontor, Ostrava Žijeme v zemi, kde se skrytá represe a zneužívání pravomocí stalo normou. Ti co za tím stojí, mají velmi dobré krytí a udržují si tak svoje dobře placené pozice a čisté štíty. Zneužívají k tomu i lidi z drogového prostředí, za které se schovávají, a bohužel nikdo s tím ehne. Kdo s tím chce hnout, toho namočí tak sofistikovaným způsobem, že není možné se běžnou cestou proti tomu bránit. Hezký den všem.

Zobrazit celou diskusi