Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Google: Češi jsou negativní, Babiš je „mimo“ a Hitler opravdu gentleman

Češi jsou podle Googlu negativní, Slováci obézní a Němci bohatí. A pravdu má prezident Zeman, když tvrdí, že Hitler je gentleman.
Češi jsou podle Googlu negativní, Slováci obézní a Němci bohatí. A pravdu má prezident Zeman, když tvrdí, že Hitler je gentleman.  (Autor: Blesk, ČTK)
Autor: zst - 
11. května 2016
08:36

Nadnárodní zpravodajský web The Local ke Dni Evropy, který se tradičně slaví v první polovině května, připravil průzkum založený na nejpoužívanějším vyhledávači od Googlu. S odkazem na jednotlivé evropské národnosti redaktoři sledovali, co jim o nich nápověda nabízí. Automatické doplnění vašeho dotazu je založeno na nejčastěji využívaných spojeních.

„I když prediktivní automatické doplňování nemusí být tím nejspolehlivějším zdrojem z hlediska vědy, dává nám dobrou představu o tom, jaké předpoklady a otázky mají lidé o Evropanech,“ píše v odůvodnění The Local.

Z výsledků této studie vychází například to, že Češi jsou negativní. Redaktoři v souvislosti s českým národem začali do vyhledávače psát „Proč jsou Češi tak...“. Google nabídl automatické doplnění dotazu o slovo „negativní“.

Vedle toho Němci a Švýcaři jsou podle názoru uživatelů internetu bohatí, Norové šťastní, Švédové blonďatí, Španělé zkorumpovaní, Italové jsou rasisté, Slováci jsou obézní a Rusové blázniví.

Mapa předsudků o evropských národech Mapa předsudků o evropských národech | Infografika Blesk

Jak relevantní názory jsou?

O tom, jak vážně je potřeba názory „našeptávače“ brát, svědčí experiment, při kterém jsme do české verze vyhledávače zadávali postupně jména předních českých i světových politických osobností.

Pokud zadáte do Googlu Zeman je...“, doplní vyhledávač váš dotaz o slova jako „ostuda“, „lhář“ nebo „opilec“ či „ruský šváb“. Položíte-li stejný dotaz se jménem českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), nejčastěji ho lidé doplňují o slova „vlastizrádce“, „zrádce“ nebo „neumětel“. Podobně je vicepremiér Andrej Babiš (ANO) „mimo“, „podvodník“ či „zloděj“.

To u německé kancléřky Angely Merkelové je nápověda jasná. Merkelová je podle ní „židovka“. Při zadání říšského vůdce Adolfa Hitlera se zase v české verzi nápovědy objeví „Hitler je gentleman“.

dzery ( 11. května 2016 17:31 )

Ten chudáček si myslí že byl každý komunista jako on.

tvujosudzmrde ( 11. května 2016 12:25 )

Češi? Z 90% samej kreten!

dfghjk ( 11. května 2016 10:25 )

Omyl, kdyby tu byly nízké mzdy, firmy jako OKD, ČZ, Zbrojovka, Solo Sušice atdatd. by nezkrachovaly. Jenže lidé, kteří tam byli zaměstnaní, než by přistoupili na nižší mzdy, tak raději nechají svou firmu padnout a sami jdou na pracák a nechají se bídně živit těmi ostatními. S takovou se u nás hospodářský zázrak nedá čekat.

sores ( 11. května 2016 09:57 )

Obrovská škoda že už před 1 světovou nebylo miniaturní Česko přifařené k sousednímu Rakousku nebo Německu!Města ve světě jsou větší nežli celé pidi Česko. Alespoň by se češi naučili chování,korektnosti a poctivosti!Byly by větší platy i důchody včetně životní úrovně!!!Česko je černobílý cikánov a jak řekl Zeman třetina čechů je slaboduchých!Ostatně je to vidět na každém kroku co se to u nás děje!!!!!

1pepan ( 11. května 2016 09:32 )

Tak to máme štěstí, že v negativním Česku je Praha o vánocích nejkouzelnější hlavní město na světě.

Zobrazit celou diskusi