Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kriminalisté si posvítí na OKD. Podezírají Bakalu a spol. z tunelování?

Autor: všm, ČTK - 
11. května 2016
10:00

Situací v OKD se nezabývá jen vláda a odbory, ale nově také policie. Ta má podle informací serveru Neovlivní.cz prověřit finanční operace těžební společnosti za poslední léta. Vyšetřovatelé se tak chtějí dobrat toho, zda nebyly z firmy nezákonně vyváděny stovky milionů korun. Podezření na tunelování vznesl nedávno i miliardář Pavol Krúpa, který projevil o koupi dolů zájem.

Krúpa podal trestní oznámení na možné tunelování OKD začátkem května. Policie se ale finančními operacemi majitelů dolů začala nezávisle zabývat už několik týdnů před tím. Uvedl to údajně vysoce důvěryhodný zdroj Neovlivní.cz. 

„Jde o hned několik transakcí, které nasvědčují tomu, že manažeři a majitelé nejednali s péčí řádného hospodáře. Například jde o to, že si firma na výplatu dividend brala úvěry, které byly následně nevýhodně přefinancovány. Vyšetřování je ale na samém začátku, proto nelze detaily zveřejňovat,“ popsal zdroj. 

Vyšetřování spadá pod Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, kterému šéfuje Ivo Ištván. Ten odmítl kauzu komentovat. „Nebudeme tento případ nijak komentovat. Obecně platí, že se k případům v přípravném řízení nevyjadřujeme,“ uvedl Ištván.  

OKD udělaly z Bakaly miliardáře

Nejznámějším vlastníkem OKD byl přitom do února miliardář Zdeněk Bakala. On i další vlastníci jakákoliv nařčení vždy odmítali. Bakalův mluvčí Roman Frkous nedávno uvedl, že akcionáři NWR investovali za deset let do nových technologií 40 miliard korun, zvýšili mzdy zaměstnanců na 1,5násobek průměrné mzdy a odvedli státu přes 40 miliard na daních a odvodech. 

Na druhou stranu ale právě OKD z Bakaly udělaly miliardáře. Během deseti let z nich získal jako třetinový majitel dolů a poloviční vlastník bytů přes 58 miliard. Dividendy se navíc majitelům vyplácely i ve chvíli, kdy společnost spěla ke svému pádu.  

O kvalitním hospodaření s doly tak pochybuje i právnička a někdejší náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová. Ta zastupuje nájemníky bytů OKD, které Bakala navzdory slibům obyvatelům prodal.

„Kromě těch starých operací, jako byly například výplaty dividend ve chvíli, kdy na ně společnost neměla, je potřeba prozkoumat i samotný úpadek firmy. Protože pokud se činí operace, v jejichž důsledku firma skončí v úpadku, je to trestný čin,“ popsala Marvanová. 

Pomoc horníkům

Firma na sebe minulý týden podala insolvenční návrh. Spojila ho s návrhem na reorganizaci. Krajský soud v Ostravě v pondělí poslal OKD do úpadku, insolvenčním správcem jmenoval Leeho Loudu. S ním má ve středu v plánu jednat ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Odboráři dostali rovněž ve středu na předsednictvu tripartity příslib, že vláda ve středu schválí příspěvek pro horníky. Měli by ho dostat propuštění zaměstnanci OKD. 

Novinářům to řekl předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel. Havíři, kteří v podniku byli aspoň dva roky, by podle návrhu ministerstva průmyslu (MPO) po určitou dobu pobírali 8000 korun měsíčně. Ostatní by dostávali 7000 korun.

"Ministr (financí Andrej) Babiš (ANO) prohlásil, že zcela určitě by to (příspěvky) měli dostat zaměstnanci OKD vyjma některých dodavatelských firem zejména polských zaměstnanců. Vyvrátili jsme mu, že mezi zaměstnanci OKD jsou Poláci. Ti jsou v dodavatelských firmách," popsal Sábel.

Předkládaný návrh MPO počítá s tím, že příspěvky ke zmírnění dopadů útlumu těžby by od státu měli dostávat nejen propuštění horníci a další pracovníci OKD, ale i desítky dalších firem. Ministerstvo financí (MF) dříve uvedlo, že s návrhem nesouhlasí. Podle něj by se měly využít nynější dávky a neměly by se zvedat výdaje rozpočtu. Babiš uvedl, že návrh MPO je příliš široký. Nesouhlasí například s tím, aby příspěvky dostávali horníci z povrchových dolů.

"Pokud se jedná o OKD, tak doufám, že i ministr Babiš ruku pro příspěvek zvedne. Vláda slíbila, že se bude zabývat hlavně situací v okrese Karviná, kde bude situace nejhorší," dodal Sábel.

gabreta ( 11. května 2016 16:58 )

Ať nedělají z lidí blbce, že někdo bude krejčího Bakalu vyšetřovat. Takových už tady vyšetřovaných bylo a jak to skončilo? Do vytracena!!

pepen ( 11. května 2016 15:00 )

ČESKO JE JEDNA ZLODĚJSKÁ A TUNELÁŘSKÁ SPOLEČNOST!!!!OD ROKU 1990 SI CCA 50% ČECHŮ ŘEKLO,ŽE TUTO ZEMI ROZKRADOU A VYTUNELUJÍ!!!DÍKY POLITIKŮM A ZÁKONŮM V TÉTO ZEMI SE JIM TO DAŘÍ A KRADOU A TUNELUJÍ DO DNEŠNÍ DOBY.ZBYTEK SLUŠNÝCH A POCTIVÝCH OBČANŮ-TRPÍ A MLČÍ A NIC S TÍM NEDĚLAJÍ.O DEMENTNÍM BAKALOVI A SPOL.TO VŠICHNI VĚDĚLI,ŽE JE TO ZLODĚJ A PODVODNÍK A NIC PROTI TOMU NIKDO NIC NEDĚLAL.DNES SI CHTĚJÍ NA BAKALU POSVÍTIT KRIMINALISTÉ-OPRAVDU SMĚŠNÉ.TO BY MUSELO BÝT ČESKO ,,PRÁVNÍ STÁT,,TO UŽ DÁVNO NENÍ-SOUDY,OBHÁJCI A VŠICHNI KOLEM SE JENOM SMĚJÍ TAKOVÝM ŘÁDKŮM V TISKU!!!OPRAVDU MLADÍ NEZÁVIDÍM VÁM

rada42 ( 11. května 2016 14:35 )

Ale vždyť o nic jiného tomu hajzlíkovi nešlo , než jen každého oškubat co nejvíc - je to výsměch všem pracujícím lidem... a vláda jen kecá a kecá a nic nedělá - to se pak krade - to je paráda...

makmark ( 11. května 2016 14:33 )

Paní Maláčová titul Miss vyhrála omylem a arogancí a penei, později to potvrdil Zapletal, žasl, že ta nicka to vyhrála a porota navzdory předběžným diskuzim zvolila prvě ji. Nikdy neměla v modelingu žádný slušnějí či významnější kšeft, nikdo ji nechtel na práci do zahraničí, jediným výsledkem bylo pořízení 4 děcek s Bakalou, výživné na ně ji uživí až do důchodu. Ostatní modelky v době jejího fungování v čele Miss nabádala, aby sbalily boháče, jinak se zakopou .. (y). Vse ocitováno z tisku.

1pepan ( 11. května 2016 11:35 )

Bakalu prý zrujnuje Kellner.

Zobrazit celou diskusi