Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Strach o život medvědic Cory (17) a Norii (6 měs.): Mohou za to návštěvníci zoo

Autor: Saša Vetkovská - 
11. května 2016
05:44

Lední medvědici Coře (17) a její půlroční dceři Norii jde o zdraví, ne-li o život. A mohou za to návštěvníci, kteří je mohou zabít svou nepozorností a tím, že i úmyslně dělají z jejich výběhu smeťák.

Během jediného víkendu přistály v domově medvědí rodinky v brněnské zoo čepice, botička, kelímek. A tak Noria teď běhá se zbytkem kšiltovky kolem krku. Máma si pro změnu nahýbá z umělohmotného kelímku. Mohla by to být zábava, ale není.

„Naši medvědi jsou sice hraví a nové »hračky« u nich mívají úspěch, ale ty, které k nim padají, jsou pro ně absolutně nevhodné a často nebezpečné,“ řekla Blesku mluvčí zahrady Monika Brindzáková.

Co teď bude s malou Noriou, která si při hře navlékla přes hlavu na krk kus čepice? „Hlídáme ji a věříme, že se toho zbaví sama nebo s pomocí mámy. V tuto chvíli ji to neohrožuje. Pokud by se situace změnila, museli bychom mládě od mámy oddělit a chovatel jí to sundá. Nebylo by to ale jednoduché. Noria je už pořádná divoška,“ dodala mluvčí.

Zoo apeluje na návštěvníky, aby si dávali pozor na své věci. Podle Brindzákové většina předmětů k medvědům spadne omylem. Přesto se najdou i tací, kteří udělají pro to, aby viděli zvíře běhat, cokoliv. „Sám jsem byl svědkem, že lidé házeli do vody k medvědům kameny jen proto, aby přilákali mládě blíž,“ popsal smutný zážitek jeden z návštěvníků na Facebooku.

Zoo Praha: Návštěvníci zabili lachtaní rodinku

Smutnou zkušenost s předměty, které lidé hodili k zvířatům, má například Zoo Praha. Uhynul tam liberecký lachtan Filip (†6), když spolkl kámen velikosti lidské pěsti, který kdosi hodil do bazénu. Z jeho útrob veterinář vyoperoval přes sedm kilo haraburdí včetně hodinek, klíčů, mincí či řetízku.

O tři roky později v liberecké zoo zemřela z podobných důvodů Filipova dvouletá dcera Maraville, která se narodila 234 dní po otcově smrti. V jejím žaludku pitva odhalila kromě jiného propisky, mince i peněženku.

nemocna ( 12. května 2016 00:36 )

Tolik radosti a štastných dní v pozorování narození malé medvědice a sotva běhá ve výběhu už jí lidé ohrožují na životě, jsou to hyeny nenormální lidi bezcitní když je druhý napomene nebo upozorní ještě jsou drzí a dělají si z toho srandu, nepomůže cedule, pokuta, vždy se najdou lidé co rádi škodí zvířatům, nejlépe dát zvířata za sklo a nebude tam nic padat ani házet, zvířata budou v bezpečí, v Brně je nenormálně vybudovaný výběh pro medvědy je to sráz z kopce dolů kamenů, betonu a skály, většinou se medvědi drží až dole kde je i bazén a mají tam větší klid od lidí a ti je chtějí přivolat blíž, tak dělají všelico kromě házení svačiny, cukru, piškotů i nepoživatelných věcí apod. sice je okolo vrchu výběhu kde lidé koukají dolů na medvědy zábradlí pletivo, ale i tak tam často něco spadne a nebezpečné je že na zábradlí s pletivem dávají sedět malé děti aby lépe viděly, jsem zvědavá kdy tam spadne mezi medvědy i dítě, to bude neštěstí, měli by tam postavit hlídače at řeší vše ihned! zavčas tento zastaralý výběh uzavřít a vybudovat nový výběh pro bezpečí zvířat i dětí, které lezou kde nemají!, už roky se mluví o novém a stále nikde, hlavně že se dělají zábavičky pro děcka, vyhazování peněz na které můžou jít na pout a v ZOO se věnovat jen zvířátkům s krásnou přírodní procházkou, nový výběh nedělat jen samou skálu, beton ale i trávu přírodu! a rovnější terén, doufejme že než bude vybudovaný nový že se nic jak zvířatům i dětem nic nestane

rense ( 11. května 2016 12:51 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace :.-.,ů§ http://dampres.blogspot.cz/

naidka ( 11. května 2016 10:49 )

Nevím, co sem pleteš Prahu. K velké ceduli NEKRMIT dát ještě jednu - OBJEKT JE SLEDOVANÝ KAMEROVÝM SYSTÉMEM.

naidka ( 11. května 2016 09:25 )

Je neuvěřitelné, jak jsou lidi nezodpovědní. I když věřím tomu, že hodně věcí se ocitlo ve výběhu nechtěně, třeba bota nebo ta čepice.

pajato73 ( 11. května 2016 07:52 )

taky nechapu.... my meli radost, ze vidime divoke zvire a ve snu by nas tenkrat nenapadlo hazet neco do vybehu... i jeste dneska si radsi dam v ZOO parek a pivo a z lavicky se podivam na zvireci rodinku....

Zobrazit celou diskusi