Kapitán Pavel Minařík, krycím jménem Ulyxes, byl naleštěný drahokam komunistické tajné policie. Veřejnosti ho představila jako statečného agenta, jenž pronikl do „hlásné trouby zla“ – Rádia Svobodná Evropa. Jak však dokazují odtajněné dokumenty z Archivu bezpečnostních složek, byl Minařík „špion z nouze“, kterému se staly osudnými ženy, alkohol a pojištění.

Minařík figuroval v záznamech někdejší Státní bezpečnosti od poloviny 60 let. Podle svých kolegů to byl obyčejný udavač, který později emigroval. Do drápů se estébákům skutečně dostal prý až v momentě, kdy v německém Schwabingu cestou z hospody zranil při autonehodě spolujezdkyni, místní barmanku. Měl mizernou pojistku, která nekryla poškozené zdraví noční společnice, a tehdy mu estébáci nabídli, že to zaplatí. Svým fízlováním kolegů z rádia pak Minařík jenom splácel dluh.

A pojištění mu zlomilo vaz i v 90. letech, kdy se pokusil okrást jednu z velkých pojišťoven při fingované autonehodě kamionu. Prasklo to a Minařík putoval do basy na šest roků.

Minaříkův den D byl 29. 1. 1976, kdy ho režim po návratu ze Svobodné Evropy veřejnosti představil na monstrózní tiskovce nikoli jako „… špiona, nýbrž socialistického rozvědčíka“. Právě na to označení byl hrdý.

Pravdou je, že „rozvědčík“ působil hlavně v západoněmeckých barech. Po návratu měl z pití dokonce tak zničená játra, že musel do lázní. Teď také vyšlo najevo, jak StB korigovala jeho »sukničkaření« pokyny „s její dcerou si nic nezačínej… nech ji plavat…“. Většina jeho špionážních příspěvků byla pouze soupisem drbů a načtených dopisů z odpadkových košů.

Estébáci ale byli s jeho prací spokojení – kvalitu nahrazoval kvantitou. „Netřeba mu zadávat úkoly, cíle si vyhledává sám,“ psali. Inkasoval také z Prahy mimořádné odměny, i 2000 marek (marka byla tehdy zhruba 15 Kčs, průměrný měsíční plat byl tehdy 2382 Kčs).

Minařík několikrát navrhoval akce, při nichž hodlal s pomocí náloží vyřadit z provozu pět vysílacích stanovišť Svobodné Evropy. Pro takový úkol ale nikdy svolení nedostal. Pokusila se o to v roce 1981 až rumunská tajná služba a při výbuchu byli zraněni čtyři lidé.

Dopis Svobodné Evropě

… Díky Vám! Díky Vám, chlapíku statečný, za vaši odvahu, rozum a sílu! Vy jste náš kapitán – oni jsou zbyteční! Přidal jste blankytu do křídel míru…

Zpěv: Josef Laufer

Text: Bohuslav Myslík

Fotogalerie
7 fotografií