Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maxipes Fík slaví čtyřicítku. Vesnici mu srovnali se zemí a měl pletky s policií

Autor: Tomáš Polák - 
9. května 2016
18:40

Dožívá se čtyřicítky a stále promlouvá k dětem stejným hlasem jako v roce 1976. Právě v tom roce se Maxipes Fík poprvé objevil na televizních obrazovkách tehdejší Českolovenské televize. A dočkal se už celé řady repríz. Aby taky ne, jedná se o jeden ze skvostů českého Večerníčku. Co jste o pohádce nevěděli?

K pohádce napsal scénář spisovatel Rudolf Čechura, který byl perzekvován tehdejším režimem a mohl psát pouze pro děti a s omezením. Ten pak oslovil kreslíře Jiřího Šalamouna, který pak Maxipsovi vytvořil obrazovou podobu.

„Nejprve to vyšlo černobíle v časopise a pak probíhalo natáčení. Vysoce inspirativní bylo to, že Šalamoun vlastnil anglického ovčáckého psa, který se podobá Maxipsovi. Měl už malou dceru, k jejímuž dětskému světu se obracel,“ řekl Blesk.cz Jan Rous, kurátor výstavy Divoké narozeniny Maxipsa Fíka. Ta je otevřená od úterý do 12. července v bubenečské Galerii Villa Pellé.

Autoři policejní auto schválně nabarvili na žluto, aby se odlišili od reality. Jenže pak VB začala používat auta žlutá. Autoři policejní auto schválně nabarvili na žluto, aby se odlišili od reality. Jenže pak VB začala používat auta žlutá. | Reprofoto ČT

Aby se autoři vyhnuli problémům s cenzory tehdejší tvrdé normalizace, tak se v epizodě, kdy Fík jede autem s čapím hnízdem na hlavě, rozhodli policejní auto nabarvit na žluto. V té době byla totiž policejní auta modrá. Jenže v roce vysílání Veřejná bezpečnost začala používat auta žlutá, a tak museli autoři paradoxně vysvětlovat, zda nešlo o provokaci.

„Nakonec ta podoba se vlastně vyhýbá tomu skutečnému světu, nepřipomíná tolik policejní auta. I když teda upřímně řečeno bylo to promítané v době normalizace, která nebyla vůbec příjemná,“ řekl Rous. Podle něj se ale normalizace významně neprojevila na konečně podobně animovaného seriálu. „Spíš to odvádělo od toho politického nepříjemného faktu. Takže to byla taková úniková cesta spíš do takového trošku amerikanizovaného světa,“ vysvětlil kurátor.

Vzhledem k výrobním lhůtám, které byly tehdy daleko delší, měl ilustrátor Jiří Šalamoun na výrobu více času, než by měl nyní. I díky tomu patří Maxipes Fík k večerníčkovým jedničkám. „Rozhodně to je špičková záležitost, protože to dělal ilustrátor, který to postavil na kresbě, barvě a věděl, jak s tím nakládá,“ řekl Rous.

Maxipsova premiéra: 14. 5. 1976

Vůbec první vysílání prvního dílu Maxipsa Fíka se uskutečnilo 14. 5. 1976. Nejčastěji se vysílal v rámci večerníčku (popř. pořadu Dobrý večer, děti), ale i ve Studiu Kamarád, v cyklech věnovaných české klasice animovaného filmu nebo jako solitér. „Za 40 let jeho historie se tak odvysílalo 876 pohádek s Maxipsem Fíkem v celkové stopáži 96 hodin vysílacího času,“ řekla Blesk.cz Karolína Blinková z tiskového oddělení České televize.

Večerníčkový Fík pochází z vesnice Ahníkov, která je v seriálu hned několikrát zmíněná. Shodou okolností herec Josef Dvořák, který seriál namlouval, pochází z nedaleké Kadaně. V Ahníkově také působil jako učitel Fíkův tvůrce Rudolf Čechura. Skutečný Ahníkov byl kvůli těžbě hnědého uhlí srovnán v roce 1985 se zemí.

pajato73 ( 10. května 2016 14:50 )

to je fakt, ja s nim vyrustala, byl to muj milacek

st.rec ( 10. května 2016 09:18 )

Zlatá,vtipná a prima klasika.Ne jako barvotiskové US kýče.

Zobrazit celou diskusi