Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Noční vlci opustili Česko. V Děčíně je vítali plynulou ruštinou

Autor: mts, ČTK - 
8. května 2016
15:00

Kontroverzní ruský motorkářský klub Noční vlci, který je známý vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, uctil v neděli konec druhé světové války v Děčíně. Zastávku na severu Čech domluvil poslanec a děčínský zastupitel Jaroslav Foldyna (ČSSD). Noční vlci míří nyní do Berlína. Skupina chce průjezdem Evropou oslavit výročí konce války, její odpůrci to mají ale za provokaci.

Na Husovo náměstí v Děčíně dorazili motorkáři kolem 11:30. Prostor zaplnila zhruba stovka motorek. Asi o hodinu později vyrazili společně s místními na Folknáře, kde u hrobu rudoarmějců položili účastníci setkání věnce a květiny. Obyvatelé Děčína, kteří na hřbitov přišli, návštěvu z Ruska vítali. Řada z nich s motorkáři plynulou ruštinou promluvila.

Z Děčína odjel klub směrem k Drážďanům, k česko-německé hranici ho doprovodili čeští motorkáři. Celá vzpomínková akce se v Děčíně obešla bez vážných incidentů.

Video  Noční vlci v Praze: Narazili na prostředníčky i vděk.  - aktu.cz
Video se připravuje ...

Motorkáři se v uplynulých dnech poklonili památce válečných obětí už v Brně, kde se s nimi setkal jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Za společnou fotografii byl poté dalšími českými politiky kritizován. Skupina navštívila i bývalý nacistický vyhlazovací tábor v polské Osvětimi, několika motorkářům ale tamní úřady zakázaly o předchozím víkendu vstup do Polska.

V Praze v sobotu někteří lidé chtěli motorkářům zabránit v jízdě přes Václavské náměstí, kde si jim sedli do cesty. Policisté je ale odtáhli stranou. Jezdci po průjezdu náměstím pak pokračovali na Olšanské hřbitovy, kde uctili památku válečných obětí.

Cesta motorkářského klubu skončí v Berlíně 9. května, v den, kdy si Rusové připomínají vítězství nad nacistickým Německem.

Hlavní představitel Nočních vlků Alexandr Zaldostanov, který byl po ruském zabrání ukrajinského Krymu zařazen na sankční listinu EU, se průjezdu Evropou neúčastní.

Podívejte se na galerii z průjezdu Nočních vlků Evropou: