Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Škodovka chystá nové SUV: Jmenuje se podle medvěda

ŠKODA Auto chystá nové SUV Kodiaq.
ŠKODA Auto chystá nové SUV Kodiaq.  (Autor: ŠKODA Auto)
Autor: ČTK - 
6. května 2016
08:05

Chystaný velký terénní vůz od Škody Auto se bude podle očekávání jmenovat Kodiaq podle medvěda žijícího na stejnojmenném ostrově u pobřeží Aljašky. Škoda Kodiaq bude ve druhé polovině letošního roku poprvé představena veřejnosti, zahájení prodeje je plánováno na začátek roku 2017. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Na ostrově Kodiak u jižního pobřeží Aljašky žije vedle 14 000 lidí zhruba 3000 medvědů poddruhu kodiak. Tento jeden z největších druhů medvěda se od jiných druhů liší mírumilovnou povahou a smyslem pro rodinu. V jazyce původních obyvatel kmene Alutiiqů se tento medvěd jmenuje Taq uka 'aq, přičemž písmeno q na konci slova je charakteristické pro jména zvířat. Použití tohoto písmene v názvu nového velkého SUV má být ze strany Škody poctou tomuto jazyku.

 

Nové SUV Škody vychází z konceptu VisionS představeného letos na autosalonu v Ženevě. Bude dlouhé 4,7 metru, pojme až sedm osob a má si poradit i s terénem mimo zpevněné silnice. Kodiaq doplní dosud jediné SUV od Škody, menší model Yeti. Počítá se přitom i s třídveřovou variantou kupé. V dalších letech by mohl přibýt ještě crossover o velikosti vozu Fabie.

Příští rok by se měla objevit nová generace modelu Yeti. Vedle toho Škoda chystá modernizaci nejmenšího modelu Citigo a také facelift Octavie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi